'ATLAS PREDRASUDA'

Za Vatikan je Hrvatska 'Drugi Vatikan'

21.03.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Bugarin Janko Cvetkov napravio je posebnu kartu Europe, ali i svijeta, u koju su, umjesto imena država, upisane predrasude o njihovim stanovnicima. U galeriji tako možete vidjeti kako Hrvatsku doživljavaju Nijemci, Britanci, Amerikanci, ali i Vatikan

Janko Cvetkov bugarski je grafički dizajner i vizualni umjetnik. Poznat je pod pseudonimom Alphadesigner. Odabrao ga je, kako sam kaže, 'da bi ljudi mislili da je ono što radi jako ozbiljno'.

Veliku pažnju izazvao je objavom tzv. 'Atlasa predrasuda'. U njemu je umjesto imena država ucrtao predrasude o njihovim stanovnicima. U galeriji možete na nekoliko primjera vidjeti kako izgleda Cvetkov rad.

Za Njemačku je Hrvatska sinonim za odmor, za SAD je naša cijela regija 'Resident Evil', za Italiju smo samo 'Dalmacija', Za Veliku Britaniju smo 'Neucrtani', a za Vatikan smo 'Drugi Vatikan'.

Cvetkov je, između ostalih, napravio i kartu Europe iz perspektive Silvija Berlusconija

Navodimo i još neke humoristične primjere za druge države. Cvetkov je tako napisao da je za Vatikan Španjolska 'Sveta zemlja (pod gay okupacijom)', a Njemačka 'Zemlja zgodnih plavih dječaka'. Rumunjska je za Njemačku 'Zemlja vampira', Italija 'Zemlja pizze i muzeja', a Švedska jednostavno 'IKEA'.

Za SAD Portugal je 'Brazil', a Španjolska 'Meksiko', Italija 'Zemlja kumova', a Njemačka 'Kolač od jabuke'.

Za Španjolsku je 'pak Njemačka 'Cruella de Merkel', a Rusija 'Oženjeni svećenici'.

Na karti svijeta iz američke perspektive Kina je 'Supermarket', Japan 'Toyota', Saudijska Arabija 'Ujak Alah', Indija 'Curry', Iran 'Sotona'... A na sebe gledaju kao na 'Civilizirani svijet'.

Više možete pogledati na alphadesigner.com