akcija u zagrebu

Uhićena Ana Karamarko! S istražiteljima USKOK-a otišla kod računovotkinje, istražuje se 38 osoba zbog izvlačenja novca, proračun oštećen za 11 milijuna kuna

20.05.2020 u 10:33

Bionic
Reading

Zajednička akcija policije, USKOK-a i poreznog USKOK-a počela je u srijedu ujutro na širem području Zagreba, a njome je obuhvaćeno 38 osoba te devet tvrtki, među kojima je i Ana Karamarko, supruga bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka. Sumnja se da je ta skupina od početka 2017. do kraja 2019. varala na porezu po već uhodanom sistemu kružnih prevara. Drugim riječima, izvlačili su novac tako što su naplaćivali nepostojeće usluge preko lažnih faktura, a sumnja se da su tako sebi pribavili korist od 20 milijuna kuna dok su proračun oštetili za oko 11 milijuna kuna

Sistem rada u ovakvim prevarama je uvijek isti. Osnuje se više trgovačkih društva koja jedna drugima isporučuju robu i usluge, koje su uglavnom nepostojeće. Šalju se fakture koje se plaćaju, a kada novac sjedne na račun podijeli se među optuženicima, sukladno njihovim ulogama u ovom poslu. Kako se neslužbeno doznaje, mozak ove operacije bili su T.P. i O.K. koji su sve osmislili i organizirali.

Policija je u sklopu akcije pretražila i ured tvrtke Ane Karamarko, supruge Tomislava Karamarka, bivšeg šefa HDZ-a, piše Večernji list. Prema neslužbenim informacijama, njezina tvrtka Drimia platila je oko 400.000 kuna za usluge koje nisu obavljene.

  • +5
Ana Karamarko izlazi u pratnji istražitelja iz prostorija tvrtke Drimia Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Tvrtka Ane Karamarko razlog je zbog koje je pala Vlada Tihomira Oreškovića i to nakon što se otkrilo da je usluge Drimije, koja se među ostalim bavi marketingom i savjetovanjem, poslovala s Josipom Petrovićem, lobistom MOL-a.

  • +3
Rano jutros istrazitelji Uskoka upali su u prostore tvrtke Drimia Ane Karamarko Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Jutarnji list, pak, neslužbeno doznaje da je Ana Karamarko uhićena zbog sumnji da je iz svoje tvrtke Drimia izvukla oko 400.000 kuna preko faktura za nepostojeće usluge. Odvjetnik Ivo Farčić potvrdio je za taj list kako je on branitelj Ane Karamarko, naglasivši kako je riječ o jednom većem slučaju, a da se njegovu klijenticu sumnjiči za jedan manji dio i dodajući kako zasad ne zna što joj se točno stavlja na teret. Akcijom USKOK-a navodno je obuhvaćeno oko 40 osoba i više tvrtki, a Jutarnji neslužbeno doznaje da su se u srijedu ujutro pretraživale prostorije na području Zagreba, Splita i Rijeke. Nekoliko osumnjičenih, prema pisanju Jutarnjeg, je s područja BiH.

Policija je medijima potvrdila da provodi akciju protiv više desetaka osoba zbog sumnje u gospodarski kriminal, no nije otkrila njihove identitete, te da u akciji sudjeluje oko 150 policijskih službenika.

  • +4
Ana Karamarko Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

N1 televizija objavila je da su nakon obavljenog pretresa prostorija tvrtke Drimia, Uskokovi istražitelji s Anom Karamarko otišli kod njene računovotkinje gdje su dodatno pregledavali fakture, budući da se akcija i provodi zbog sumnje u izdavanje fiktivnih faktura.