slučaj koji je potresao britaniju

Za ubojstvo Londončanke Sarah Everard policajac osuđen na doživotni zatvor

30.09.2021 u 15:58

Bionic
Reading

Četrdesetosmogodišnji policajac osuđen je u četvrtak na britanskom sudu na doživotni zatvor za silovanje i ubojstvo Londončanke Sarah Everard kojoj je stavio lisičine i oteo ju u ožujku, što je snažno potreslo Veliku Britaniju

Izričući kaznu Wayneu Couzensu na kaznenom sudu u Old Baileyju u Londonu, sudac Adrian Fulford istaknuo je da se ubojstvo dogodilo u "posebno okrutnim okolnostima" i da je žrtva bila "potpuno nedužna".

Smrt Sarah Everard (33) koja je oteta dok se pješice vraćala kući s večere kod prijatelja i tjedan dana poslije pronađena mrtva i spaljena u šumi, snažno je potresla zemlju.

Tisuće žena su u objavama na društvenim mrežama govorile o svom osjećaju nesigurnosti, pozivajući političke čelnike da djeluju protiv nasilja nad ženama.

Sudac je rekao da je Wayne Couzens, oženjen i otac dvoje djece, pošao "u potragu za samom ženom kako bi je oteo i silovao" te da je morao znati da će ju "možda morati ubiti".

Kazna izrečena policajcu - poznata kao "whole life order" - najteža je u britanskom kaznenopravnom sustavu i predviđena je za počinitelje najtežih zločina.

Osuđenik na takvu kaznu ne može podnijeti zahtjev za uvjetnu slobodu, ako nema posebne humanitarne razloge za to.

Sudac je rekao da je policajac pokušao "umanjiti pravu odgovornost" na policijskom saslušanju.

Pošto je policiji rekao da je Sarah Everard živu predao trojici muškaraca iz istočne Europe, Couzens je priznao krivnju za otmicu, silovanje i gušenje mlade stručnjakinje za marketing.

Couzensov odvjetnik Jim Sturman rekao je u četvrtak da njegov branjenik "ne želi tražiti ispriku za učinjeno i da mrzi samog sebe i srami se".