SVE DAJE MINISTRU JAKOVINI

Za štetu na poplavljenom polju dobio 66 kuna odštete?!

Bionic
Reading

Petar Veselčić iz Vrbanje, za štetu koju je pretrpio za vrijeme poplava kada mu je potopljena njiva od 25 he, čime mu je uništena pšenica i kukuruz, dobio je odštetu od 66 kuna od Ministarstva poljoprivrede

'Do pojasa sam bio u vodi obilazeći poplavljena polja, pričinjene su mi goleme štete i očekivao sam da će nam država, kao što je Jakovina cijelo vrijeme i obećavao, pošteno nadoknaditi štetu. Očekivao sam minimalno 50 tisuća kuna, a dobio sam više nego sramotnih 66 kuna! Milostinjom koju sam dobio ni za jedno od svoje četvero djece ne mogu uplatiti ni školsku kuhinju za jedan mjesec', ogorčen je Veselčić, koji je za vrijeme poplava danonoćno pomagao u obrani te je, kaže, potrošio 500 litara goriva prevozeći traktorom pijesak.


Upozorava da su kriteriji prema kojima se isplaćivao novac u najmanju ruku sumnjivi te da se pogodovalo pojedincima. 'U četvrtak ću otići u banku i ovu milostinju donirati ministru Jakovini, neka se pomogne i riješi dugove za svoju apoteku', poručuje Veselčić za Glas Slavonije.

Čelnici poplavljenih općina: izostala obećana potpora poljoprivredi

Članovi Odbora za poljodjelstvo, selo i seljaštvo vukovarsko-srijemske Županijske skupštine te lokalni čelnici i županijski vijećnici iz općina Drenovci, Gunja i Vrbanja stradalih u svibanjskoj poplavi upozorili su kako je izostala očekivana i obećana potpora nadležnih tijela poljoprivrednicima na tom području.

'Na području županjske Posavine koju je u svibnju zadesila poplava izostala je očekivana, pa i obećana potpora nadležnih tijela prema poljoprivredi kao grani gospodarstva, a sva dosadašnja pomoć ostvarena je od darova pojedinaca, formalnih i neformalnih inicijativa i skupina, te strukovnih i humanitarnih organizacija', zaključeno je na sinoćnjoj sjednici članova Odbora s čelnicima općina Drenovci, Gunja i Vrbanja, predsjednicima tamošnjih općinskih vijeća i županijskim vijećnicima.

U današnjem priopćenju Odbora stoji kako je jedinu, ali ipak vrlo značajnu pomoć poljoprivredi pružilo Ministarstvo poljoprivrede kroz zbrinjavanje stoke i dodjele hrane za evakuiranu i vraćenu stoku. No, upozorava se kako su na području Gunje, Račinovaca, Rajevog Sela i ostalih stradalih mjesta još neobrađane i zapuštene velike poljoprivredne površine koje poljoprivrednici ne mogu sami obraditi zbog velikih nanosa iz Save, ali i nedostatka potrebne mehanizacije i novca za energente.

Iz Odbora ističu kako izgubljeno ljetno vrijeme, sve hladniji i kraći dani, skori dolazak zime zabrinjava sva poljoprivredna gospodarstva, 'a nerazumijevanje potreba poljoprivrednih gospodarstava uzrok je opravdanim strahovima da se velik broj osoba neće ni vratiti i da se velik broj gospodarstva neće niti obnavljati'.

Upozoravaju i kako dodatnu uznemirenost među tamošnje poljoprivredne proizvođače unosi i učestalo najavljivanje različitih mjera potpore uz izostanak suglasja i vjerodostojnosti, kao i raspodjela pomoći iz nacionalnoga proračuna po nepoznatim kriterijima.

Županijski Odbor za poljodjelstvo, selo i seljaštvo stoga zahtijeva žurnu isplatu obeštećenja za štete uzrokovane svibanjskim poplavama, a od Sabora i Vlade da omoguće stjecanje posebnoga statusa i prava na potpore za stradala poljoprivredna gospodarstva.

Vladu i nadležna ministarstva poziva da s 'primjerenom razinom uvažavanja i odgovornosti' razmotri stanje i probleme stradalih poljoprivrednih gospodarstva. Ta su gospodarstva, napominju, radi bržeg pokretanja ponovne poljoprivredne proizvodnje odlučila ustrojiti vlastitu koordinaciju te za rješavanje problema poljoprivrede traže široko partnerstvo svih zaintereseiranih subjekata.Više pročitajte ovdje