BRANKO GRČIĆ O KREDITNOM REJTINGU

Za 'smeće' je kriv HDZ, idemo na rebalans

04.02.2013 u 15:05

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić izjasnio se o srozavanju hrvatskog kreditnog rejtinga u status 'smeća': kriva je, kaže, bivša HDZ-ova vlada

'Vjerujem da vrlo dobro znate što nam je prethodna vlada ostavila: porast javnog duga od čak 40 milijardi kuna u samo tri godine krize. To je jedan od ključnih razloga današnjih problema', kazao je Grčić.

'Na toliki rast javnog duga idu i tri milijarde kuna većih izdataka za kamate i to je trošak koji nam je značajno suzio prostor za smanjenje deficita. Prošle godine uspjeli smo ostvariti pet milijardi kuna ušteda, a ove godine, nažalost, imamo vrlo uzak prostor za daljnje uštede.

Ponavljam, dobili smo rast izdataka za kamate u iznosu od tri milijarde kuna, dakle sve što se događa je posljedica tog kumuliranog duga', dodao je potpredsjednik Vlade. Najavio je da će se nakon nove ocjene bonitetnih agencija gotovo Vlada definitivno odlučiti i na rebalans proračuna.

'Nove uštede i dalje ćemo tražiti na materijalnim troškovima i na intelektualnim uslugama, ali i na nekim stavkama vezanim za kapitalna ulaganja. Postavili smo vrlo ambiciozan plan rasta investicija za čak 11,5 posto u ovoj godini i mislim da jedna ili dvije milijarde manje za kapitalna ulaganja neće bitno ugroziti ključne namjere da se kroz investicijsku aktivnost održi kolika-tolika potražnja i potakne oporavak gospodarstva, posebno građevinskog sektora', dodao je Grčić.

Upitan o navodnoj namjeri Vlade za osnivanja nove državne energetske tvrtke, kratko je odgovorio: 'O tom, potom.'