30. obljetnica Konvencije o pravima djeteta

Za sigurnost djece u digitalnom svijetu nužna edukacija i zaštita države

20.11.2019 u 14:46

Bionic
Reading

Kako bi se djeca sigurno kretala digitalnim svijetom nužno je educirati njih i njihove roditelje, a u tome ih mora štititi i država, poručeno je u srijedu sa zajedničke sjednice djece i saborskih zastupnika koja je u srijedu održana u sabornici u prigodi 30. obljetnice UN-ove Konvencije o pravima djeteta

Sjednica, koji su organizirali Savez društava Naša djeca, pravobraniteljica za djecu i Ured UNICEF-a za Hrvatsku, održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Sama djeca istaknula su kako korištenje interneta i društvenih mreža ima niz korisnih, ali i štetnih strana, lako su im dostupni neprimjereni i za njih štetni sadržaji. Stoga, istaknuli su, treba stalno učiti, pričati o dobrim i lošim stranama digitalnog okruženja, naučiti birati sadržaje.

Djeca su upozorila na još jednu opasnost modernog doba - cyberbullying. To je, objasnili su, situacija kada je dijete izloženo napadu drugog djeteta putem interneta koji pruža anonimnost.

Cyberbullying ostavlja trajan trag na djecu

Kažu kako se djeca koja to rade osjećaju sigurno, imaju publiku i prave se važni, na sve gledaju kao na zabavu i ne shvaćaju štetu koju rade. Cyberbullying ostavlja trajan trag na djecu, a može dovesti i do ekstremnih reakcija kao što je pokušaj samoubojstva, upozoreno je.

Predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje Irena Petrijevčanin Vuksanović poručila je djeci kako nitko nema pravo prijetiti im, mobingirati ih, rugati im se bilo u realnom, bilo u internetskom ili virtualnom svijetu. Pozivam vas da uvijek reagirate ako vidite, čujete ili znate za nasilje, mobing, recite nekome u koga imate povjerenje, pozvala ih je.

U svojim istupima djeca su pokazala da su duboko svjesna društva u kojem žive i problema s kojima se ono suočava, od siromaštva, preko udomljavanja do aktualnog štrajka u prosvjeti.

  • +16
U Saboru je održana sjednica djece i zastupnika Hrvatskog sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Obrazovanje je u sadašnjoj situaciji ugroženo, učenike se najmanje pita, poručila je jedna od učenica, ne sporeći učiteljima pravo na štrajk.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak uzvratila je kako je predstavnike sindikata na jutrošnjem sastanku o nadoknadi nastave zbog štrajka pokušala nagovoriti da se održava barem nastava za 'osmaše' i maturante, ali da su oni to odbili.

Divjak: Motivirani učitelji ključni da reforma zaživi

Predstavnicima sindikata predložila sam da se održava nastava za osmaše i maturante kako bi izbjegli dugoročne posljedice, a oni su su to odbili, rekla je Divjak. Podsjetila je da je reforma ušla u sve škole, te da su motivirani učitelji ključni da ona zaživi, a djeca dobiju kvalitetno obrazovanje i veće šanse u životu.

'Djeca ne smiju biti ostavljena da se sama bore za svoja prava, briga za njihovu dobrobit temeljna je dužnost pojedinca, ali i društva u cjelini', rekla je ministrica demografije Vesna Bedeković.

Ministrica je dodijelila Nagradu za promicanje prava djeteta za životno djelo Marini Ajduković, a Godišnju nagradu Martini Boltužić Dževerlija.