OPASNOST OD POŽARA

Za roštiljanje kazna od 500 do 2.000 kuna

05.06.2010 u 16:01

Bionic
Reading

Dolaskom ljetnih mjeseci stiglo je i razdoblje kada je na području Primorsko-goranske županije proglašena velika ili vrlo velika opasnost od požara, pa je do 31. listopada zabranjeno svako loženje vatre na otvorenom prostoru

Ova je Odluka donesena na županijskoj razini, a podrazumijeva spaljivanje smeća i otpadaka, strništa, suhe trave, bacanje užarenih tvari na otvorene površine, improvizirana ložišta vapnara i roštilja.

Budući da su ljudska nepažnja ili nemar vrlo česti uzroci požara na otvorenom prostoru, nije naodmet podsjetiti i upozoriti građane da u cilju zaštite života, zdravlja, sigurnosti ljudi, životinja, imovine, okoliša i prirode poštuju zakonsku regulative te da loženje vatre može odobriti samo nadležna vatrogasna postrojba na temelju pisanog zahtjeva pravne ili fizičke osobe, i to uz organiziranje vatrogasnog dežurstva.

Ako se utvrdi da loženje vatre nije prijavljeno, protiv počinitelja se izdaje prekršajni nalog, a novčane kazne kreću se u visini od 500 kuna za fizičku osobu, odnosno 2.000 kuna za pravnu osobu. Također, osobe koje izazovu požar snose troškove vatrogasne intervencije na temelju pravomoćne sudske presude, a odredbama Zakona o zaštiti od požara za njih su propisane oštre kazne u iznosu od 100.000 do 1.000.000 kuna ili kazna zatvora od 30 do 60 dana. U slučaju izazivanja požara iz nehaja, kazna iznosi od 10.000 do 50.000 kuna.

Osim prekršajnih sankcija, za određene su situacije propisani i elementi kaznene odgovornosti dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.