MATANIĆ SE SLOMIO

Za Pukanićevo ubojstvo plaćeno pola milijuna eura

Bionic
Reading

Istraga o ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića proširena je na crnogorskog državljanina Slobodana Đurovića (54), kojem je određen i jednomjesečni pritvor, izvijestio je u utorak zagrebački Županijski sud

ZAGREB - Istragu na Đurovića proširila je istražna sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Erna Dražančić nakon što joj je jučer iskaz dao jedan od okrivljenih Robert Matanić. Đurovića se tereti za dva teška ubojstva, za udruživanje zbog počinjenja kaznenih djela i za kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

Određen mu je jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od bijega, utjecaja na supočinitelje koji su još u bijegu, opasnosti od ponavljanja kaznenih djela i zbog osobito teških okolnosti izvršenja kaznenih djela. Prema USKOK-ovom istražnom zahtjevu, od Đurovića su zasad nepoznate osobe i za još neutvrđen iznos naručile ubojstvo Pukanića

Đurović je nakon toga s bratićima Robertom i Lukom Matanićem te Amirom Mafalanijem dogovorio nadziranje Pukanića, dok je način ubojstva dogovorio sa Željkom Milovanovićem i Bojanom Gudurićem koji su još u bijegu.

Slobodan Đurović je pritvoren od kraja listopada, ali zbog sumnje da je s Milenkom Kuzmanovićem iz Srbije pomagao ubojicama u bijegu nakon atentata. Oni su, navodno, Mataniće trebali prebaciti u Srbiju, no sva četvorica uhićena su u akciji "Balkan express" tjedan dana nakon atentata u blizini granice sa Srbijom. Istog dana u Zagrebu je uhićen i Amir Mafalani

Posljednji dokazi temeljem kojih je, među ostalim, proširena istraga govore da je za likvidaciju Pukanića izdvojeno dvostruko više novca nego se vjerovalo i to da je pripremanje likvidacije trajalo najmanje 4-5 mjeseci, piše Večernji list.

Đurović je pao na detektoru laži na kritičnim pitanjima o likvidaciji Pukanića te o ubojstvu Ivane Hodak, kao i na pitanjima vezanim uz Željka Milovanovića, Sretena Jocića i Stanka Subotića Caneta. Mogućnost da dobije 40 godina zatvora nije uznemirila samo Matanića i Mafalanija, koji su bili spremni na suradnju s USKOK-om, nego je uznemirila i Đurovića.

Jutarnji list doznaje da Đurovića sada izravno tereti i Robert Matanić. Jedna osoba koja poznaje pripadnike “zločinačke organizacije” koja je likvidirala Pukanića i Franjića ispričala je Jutarnjem listu o odnosu Đurovića i Matanića.

'Sredinom srpnja ove godine, a mislim da je bio 15., Đurović je došao u Zagreb sivim Mercedesom S klase beogradskih oznaka. Oko podneva u Gombaševoj ulici u Novom Zagrebu Robert i Luka Matanić, te Milovanović našli su se s njim u stanu. U jednom trenutku Đurović i Robert su ostali sami u sobi. On je tada donio 60.000 eura za opremu. Đurović je istog dana produžio u Njemačku. Spominjalo se oko pola milijuna eura za taj ‘posao’, a govorilo se i o Pukanićevoj otmici. No, mislim da je to bila samo varka. Poslije je rečeno kako ništa od otmice već: ‘Trebat će ga završit i poslat igumanu!’ To je značilo likvidaciju', rekao je sugovornik, koji dodaje da se Đurovića oslovljavalo nadimkom “Kardinal”.

On je, tvrdi sugovornik, bio glavni posrednik između naručitelja Pukanićeva ubojstva i egzekutora. - Robert je bio taj koji je spojio Đurovića s Milovanovićem, jer su se njih dvojica upoznali u zatvoru u Sremskoj Mitrovici gdje je Robert služio kaznu nakon što je uhićen s oružjem u Negotinu na povratku iz Bugarske - rekao nam je. Naš sugovornik tvrdi kako poznanstvo Đurovića i Roberta traje više od šest godina, jer je Matanić za Đurovića, tj. za Jocića “odrađivao poslove” po Bugarskoj.

Robert zna tko je naručitelj Pukanićeva ubojstva!', rekao je sugovornik.

Robert Matanić bio je neko vrijeme tjelohranitelj sofijskog narkobossa Milča Boneva zvanog Baj Mile i upravo je on bio osumnjičen za njegovu likvidaciju kad se prerušio u pravoslavnog svećenika. No, za to nije bilo dokaza i Matanić je pušten, ali naš sugovornik tvrdi da mu je Đurović sredio da ga se pusti iz Bugarske.

'Kad se Robi vratio iz Bugarske, pričao je kako je skupio ekipu, kako će sad oni biti glavni u gradu, kako će oni biti prva ruka za ‘bijelo’. Kasnije je govorio da su ljudi iz te ekipe odradili j... ubojstvo, te da bi trebali raditi s njima', rekao je sugovornik. I njegova saznanja koja nam je iznio potvrđuju pretpostavke o vezi ubojstva Pukanića i Ivane Hodak, ne po motivu već po istom krugu počinitelja. Đurović je na Županijskom sudu i porekao vezu s ubojstvom.