ZAKONSKA RJEŠENJA

Za pripremanje sendviča u dućanu kazna pet tisuća kuna!

17.02.2011 u 15:37

Bionic
Reading

'Dragi kupci, na snagu je stupio novi zakon o zabrani pripremanja sendviča. Kazna i za prodavača i za kupca iznosi 5.000 kuna. Hvala na razumijevanju!', natpis je koji je jučer osvanuo na vratima trgovine poduzeća Kvarner Punat na opatijskoj Pančeri pored hotela Bellevue, piše Novi list

Novinaru Novog lista prodavačice su otkrile kako su informaciju o ovom 'stop pravljenju sendviča u trgovinama' zakonu saznale dan ranije putem medija, a natpis na vratima odmah je izazvao komešanje i nevjericu među stalnim kupcima.

Pripremljeni, a zatim kupljeni sendvič iz obližnje 'butige', mogao bi, naiđe li inspekcija, izazvati pravi 'udar na ionako prazne džepove'. Ipak, u dogovoru s upravom, hrabre opatijske prodavačice odlučile su i dalje svojim klijentima praviti 'najskuplji sendvič na svijetu' te je natpis ubrzo skinut s vrata, a u tome su ih podržali i sami kupci.

U većim marketima već duže vrijeme pripremanje sendviča nije uobičajeno i u pravilu se odvojeno kupuju peciva i odabrani sadržaji (sir ili salama), no manji trgovci nastoje udovoljiti željama i zahtjevima potrošača. Umjesto da sami kupci rade sendviče za marendu, to za njih učini prodavačica, no ako je kazna za takav postupak tako visoka, moglo bi se dogoditi da učenički 'panin s pet deka parizera' ili onaj radnički od 'pola pinke s mortadelom', stvarno otiđe u povijest.

'Smatramo kako ovaj zakon nije u redu, jer ne vidim razloga zašto naše prodavačice ne bi radile sendviče ako zadovoljavamo sve higijenske uvjete po HACCP standardima. Naše prodavačice rade sendviče s rukama u rukavicama i s hvataljkama, ne stavljamo nikakve umake, već samo ljudima prerežemo kruh i stavimo unutra sir i mortadelu. Zamislite da vam u trgovinu dođe neki radnik s prljavim rukama od posla, zamoli vas da mu složite sendvič i vi ga odbijete. Zar nije bolje da mu prodavačica napravi sendvič nego da se on mora bez veze mučiti', kazao je za Novi list Gordan Žic, direktor Kvarner Punta koji posluje u okviru zagrebačkog trgovačkog udruženja Ultra Gros.

Prema tumačenju tajnika opatijskog Udruženja obrtnika Dušana Mušća, zabrana pripremanja sendviča u trgovinama regulirana je Zakonom o hrani iz 2007. godine, prema kojem valja razlikovati trgovačku od uslužne djelatnosti.

Tajnik Obrtničke komore PGŽ Željko Dimitrić istaknuo je kako oni nisu upoznati ni sa kakvom zabranom pripremanja sendviča u trgovinama, već da je samo zabranjena njihova konzumacija u dućanima. Dimitrić je upozorio i kako u Zakonu u trgovini stoji da 'trgovac može u svojoj prodavaonici dodatno obrađivati hranu tako da bude primjerena za uporabu', što bi sugeriralo da se sendviči u trgovinama ipak mogu spremati.