sedam urotnika

Za planiranje otmice guvernerke Michigana optužena i dva bivša marinca

11.10.2020 u 19:50

Bionic
Reading

Među optuženima za navodno planiranje otmice guvernerke Michigana Gretchen Whitmer su i dvojica bivših marinaca. Daniel Harris (23), koji je bio marinac od 2015. do 2019., jedan je od šestorice muškaraca optuženih za planiranje otmice demokratske guvernerke.

Državno odvjetništvo u Michiganu pojedinačno je podignulo optužnice protiv još sedmorice muškaraca, uključujući Josepha Morrisona, koji je bio marinac od 2015. do 2020. Morrison (26) je optužen, između ostalog, za materijalnu potporu terorističkim aktivnostima.

"Ozbiljne optužbe nisu odraz marinaca, zakletve koju polaže svaki marinac i nisu u skladu s našim temeljnim vrijednostima", rekao je glasnogovornik marinaca, kapetan Joseph Butterfield za Daily News u subotu.

Dužnosnici su rekli da su urotnici nadzirali dom Whitmer i razmatrali korištenje eksploziva kako bi odvratili pažnju policajcima. 

Nakon što je razotkriven njihov plan, 49-godišnja guvernerka napisala je kolumnu za Washington Post u kojoj je kritizirala predsjednika Donalda Trumpa za podjelu u zemlji.

"Kada naši lideri potiču domaće teroriste, oni legitimiraju njihove postupke", napisala je Whitmer. "Kada potpiruju i doprinose govoru mržnje, oni su supočinitelji."

Trump je oštro kritiziran nakon što je na predsjedničkoj debati s demokratskim rivalom Joeom Bidenom 29. rujna  desničarskoj nasilnoj političkoj skupini Proud Boysima rekao da "se povuku i budu pripravni" .