HRVATSKI APSURDI

Za plaću ravnatelja nepostojećeg lječilišta izdvaja se 130 tisuća kuna

Bionic
Reading

Bivše lječilište Dječje selo malo je kome poznato osim njegovim negdašnjim korisnicima i stanovnicima Makarske rivijere gdje je smješteno. Široj javnost njegovo ime možda zvoni jer ga je općina Baška Voda zajedno sa Splitskom - dalmatinskom županijom, koja je vlasnik, svojedobno, na površini od 68.273 m2, nudila Hrvatskom nogometnom savezu za kamp. Nekad lječilište danas je u potpunosti devastirano,opljačkano, u njemu se okupljaju skitnice, narkomani, u ljetnim mjesecima služi kao parkiralište turistima i odlagalište smeća…

Od 1991. do 2005. godine u njemu su bile izbjeglice, godinu dana kasnije radnici su dobili otpremnine i od tada ono propada. Svi su otišli osim jednog čovjeka na kojeg Splitsko –dalmatinska županija, za plaću, godišnje troši 130 tisuća kuna. U proteklih osam godina to je nešto više od milijun kuna, piše Makarska kronika

Ivan Jurišić je v.d. ravnatelj lječilišta koje postoji na papiru, a u stvarnosti riječ je uništenim dvama čvrstim objektima, deset bungalova i ogromnoj parceli zarasloj u korov i draču.

Županija, međutim, ne smatra da je riječ o nepotrebnom trošku jer v.d. ravnatelja na stanoviti način drže kao pravno jamstvo formalnog postojanja Dječjeg sela! Ovaj nonsens potvrdio je i sam Jurišić.

'Županija je 2006. godine uručila sporazumne otkaze za 30 radnika. Ja sam tamo trebao još neko vrijeme ostati, ali Županija je željela imati čovjeka koji to još održava de jure. Tako da su ostavili to radno mjesto, kazao je Jurišić.

Što pak Jurišić u Dječjem selu radi de facto?

'Ja sam vam u Dječjem selu Katica za sve. Ja sam i šef računovodstva, i pravnik, a ne stidim se pokupiti ni
smeće ljeti', objašnjava Jurišić.

Na upit što uopće radi odvratio je protupitanjem: Jeste li ikad napravili završni račun?

Kako smo izrazili sumnju u opravdanost završnih računa u jednoj ustanovi koja odavno ne obrće novac, kazao je kako je njegov posao rasporediti novac koji daje Županija. Jurišić, naime, treba rasporediti plaću - samom sebi.

' Kao jedini zaposlenik u lječilištu, ostao sam nakon studenog 2006., nakon što sam u suradnji sa Županijom proveo sve aktivnosti koje su se odnosile na namirenje dugovanja i otpremnina zaposlenicima, te im uručivši otkaze ugovora o radu, jer se ukazala potreba da ustanova ima kontinuitet postojanja.

Kroz sve to vrijeme komuniciram s vlasnikom i osnivačem. Obavljam sve poslove koji se tiču financijskih i drugih izvješća, prema svim nadležnim tijelima, navodi Jurišić koji napominje kako mu je posao i dočekivati potencijalne investitore.

'U ustanovi sam prisutan svako jutro, a često i u drugim terminima jer je prostor izložen devastaciji
(lutalice, narkomani, piromani...), zbog čega sam u ulozi čuvara prostora i objekata, navodi Jurišić u izvješću koje potpisuje.

Dok je s jedne strane Županija spremna uložiti milijun kuna u neopravdano radno mjesto, ne čini ništa da se isti taj objekt uistinu zaštiti. Razlog tom statusu quo su, uvjerava Jurišić, neriješeni imovinsko pravni odnosi.