POLICIJA TRAŽI POČINITELJE

Za paljenje zastave EU-a kazna do tri godine zatvora

03.03.2011 u 11:36

Bionic
Reading

Zbog paljenja zastava Europske unije, HDZ-a i SDP-a tijekom jučerašnjih antivladinih prosvjeda u Zagrebu, policija se dala u potragu za počiniteljima kojima, ako budu pronađeni, prijeti kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine

Iako EU nema status države, a ni ustav koji bi zaštitio službenu zastavu, policija nalazi uporište za mogući progon počinitelja, ako budu pronađeni, u Kaznenom zakonu RH.

Naime, policija se poziva na članak 186. stavak 2. KZ-a u kojem stoji da se može 'kazniti svatko tko izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju Ujedinjene narode, Međunarodni crveni križ ili drugu priznatu međunarodnu organizaciju ili njihove najviše predstavnike'.

'Predviđena kazna zatvora za to djelo je od tri mjeseca do tri godine', kazala je glasnogovornica PUZ-a Jelena Bikić

Što se tiče kažnjavanja za paljenje zastava HDZ-a i SDP-a, u policiji smatraju da se počinitelji mogu prekršajno kazniti zbog remećenja javnog reda i mira.

Kako su izvijestili u PUZ-u, na jučerašnjim prosvjedima koji su trajali od 18 do 22.40 nije bilo incidenata, a u policiju je priveden 26-godišnjak jer su kod njega pronađene keramičke pločice za koje je procijenjeno da bi mogle poslužiti za obračun s policijom.

'Prosvjed na Cvjetnom trgu prošao je bez problema, a na nekoliko punktova na kojima su se prosvjednici zadržavali bilo ih je oko 600. Za vrijeme hodanja gradom bilo ih je nešto više', zaključila je Bikić