SABORSKA PREPUCAVANJA

Za oporbu proračun zabrinjavajući, za vladajuće povijesni

20.02.2012 u 20:21

Bionic
Reading

Nikola Vuljanić iz Hrvatskih laburista - stranke rada izjavio je večeras kako su se u raspravi o državnom proračunu danas čule potpuno oprečne ocjene - s jedne strane da je zabrinjavajući, a s druge da predstavlja povijesni zaokret

On ocjenjuje da će, unatoč tvrdnjama nove Vlade da je proračun drugačiji i da se njime želi promijeniti politika te smanjiti deficit i racionalno trošiti, ceh na kraju opet platiti građani koji su za gospodarsku krizu najmanje krivi.

Damir Mateljan (SDP) kazao je kako bi bio sretniji kad bi se proračun uvećavao i kad bi bilo dovoljno novca i 'za cestu za Vinjane Donje...ali nažalost to je sada nemoguće'. 'Stoga kritike koje dolaze od strane onih koji su vodili politiku koja nas je dovela u stanje da sve legitimne želje za razvojem budu utopija, zapravo i nisu pozitivni prijedlozi već jednostavno halucinacija', ocijenio je Mateljan. Njegov stranački kolega Mihael Zmajlović apelirao je na podršku proračunu kako bi se 'u gospodarstvo vratio optimizam' i potaknule nove investicije.

'Vjerujem da će se kroz ovaj proračun pokazati vjerodostojnost nove vlade i politike', kazao je. HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker rekao je da ga 'proračun brine'. 'To je samo lista želja', dodao je Šuker i ocijenio upitnim da će državna poduzeća, kao što se to najavljuje, biti investitori, posebice ona poput HŽ-a i HEP-a.

'Izgleda da tamo gdje ste stali, tu nastavljate u prodaji obiteljskog srebra kao što su to Croatia osiguranje i Hrvatska poštanska banka', kazao je. Podsjetio je i kako je u proračunu školstvo zakinuto na najmanje tri mjesta, smanjeni su iznosi za zdravstvo i poljoprivredu,... a rekordne cijene benzina i nafnih derivata nitko i ne spominje.

Petar Čobanković (HDZ) je ocijenio da poljoprivrednici nisu u kategoriji da 'imaju više' da bi im se moglo više i uzeti. Na tvrdnju njegove stranačke kolegice Đurđice Sumrak da bez poticaja poljoprivrede danas ne bi ni bilo, replicirala je SDP-ova zastupnica Marija Vukobratović rekavši da bi poljoprivrednici bili sretni da mogu živjeti od svog rada, a ne da moraju ovisiti o potporama i subvencijama. Ovako farme propadaju, ljudi su nezadovoljni, sela odumiru, a mi uvozimo sve više i više hrane, kazala je Vukobratović

Dodala je i kako će se ove godine analizirati stanje i stvoriti preduvjeti za pravilan razvoj domaćeg agrara. Josip Đakić (HDZ) kaže da je već dobro poznato da je za razvoj potrebna melioracija, a da za to svejedno nema novca. Osim za poljoprivredu, Đakića brine i smanjene proračuna za obranu, posebice što nema najava za obnovu zračne eskadrile. Pita se: 'Tko će braniti hrvatski zračni prosor?'

Za pojedninačnu raspravu o proračunu javilo se više od 60 zastupnika, raspravljalo je njih 30-ak, a zasad nitko nije odustao od rasprave.