ŠTO JE SANADER GOVORIO U SIJEČNJU

'Za Hrvate sam bio premoćan i prejak! U tome je moj problem'

28.09.2012 u 08:30

Bionic
Reading

Napadi na mene započeli su nakon što sam organizirao tiskovnu konferenciju u siječnju 2010, šest mjeseci nakon svoje ostavke, i obznanio kako se želim vratiti u politiku. TIjekom šest mjeseci nisam davao nikakve intervjue ni izjave. Morao sam ostati tih jer su me optuživali za katastrofalni rezultat HDZ-a na izborima nakon moje ostavke, ispričao je Ivo Sanader, optuženik za brojne korupcijske afere u kojima su hrvatski građani oštećeni za više desetaka milijuna kuna, belgijskom novinaru rumunjskog porijekla Danu Alexeu kojeg je Jutarnji list angažirao da napiše knjigu o bivšem premijeru

Sanaderovo uvjerenje da će se izvući iz pravosudne gabule u koju je upao svojom krivnjom dijele i aktivisti Građanske akcije

'Dan nakon moje objave o povratku u politiku, predsjedništvo HDZ-a odlučilo je izbaciti me iz stranke. Istog tog dana, negdje predvečer, dogodio se susret Kosor, Bajića i Karamarka i postalo je očito kako se pripremaju podići tužbe protiv mene. I zato su izmislili ove slučajeve kako bi me uništili. 'Svjedoci' priznaju da su kršili zakon i činili kriminal, ali kažu kako im je 'Sanader rekao da to naprave'. Barišić, Ježić, Vidaković, onaj koji je bio svjedok u slučaju Hypo. Pogledajte samo ovaj cirkus s vlasnikom Marcellina. Ježić je nestao s toga videa, a cijeli sastanak organiziran je zbog njega. Kao što je moj odvjetnik Prodanović rekao: Kada će nam tužiteljstvo dovesti svjedoka bez kriminalnog dosjea?', požalio se Sanader novinaru Alexeu, koji se opsežno počeo baviti Sanaderovim likom i (ne)djelom u prosincu 2011, kada su se njih dvojica prvi put srela u uredu odvjetnika Čede Prodanovića. Uslijedio je, navodi Jutarnji list odnosno njegov izdavač EPH, niz dugih razgovora tijekom siječnja ove godine.

'Izvući ću se i opet voditi Hrvatsku i HDZ

Sanader je Alexeu samouvjereno ustvrdio kako zna da će pobijediti na tom procesu. 'Da, mediji su protiv mene, tu je i Bajić koji koristi novinare protiv mene, ali znam da ću pobijediti. Znam Bajića već dugo vremena. Bio je na toj funkciji 2003, kada sam postao premijer. Produljio sam mu mandat... I to ne zbog toga što smo išli u istu školu u Splitu i što on dolazi iz moga grada. Sada je i on protiv mene... Znam da će kroz sve ovo proći neozlijeđen i da ću jednog dana ponovno voditi stranku i zemlju. Imam to u sebi. To je poziv, zvanje', pohvalio se bivši premijer.

Na pitanje da obrazloži kako je moguće da je njegova obitelj (prema navodima istražitelja) imala čak 78 bankovnih računa u Hrvatskoj i Austriji s ukupno 11 milijuna kuna gotovine i vrijednosnih papira, Sanader je kazao je to velika lakrdija.

'Gdje je nestala pretpostavka o nevinosti? Već godinu i pol neprestano se ponavlja da sam kriv i da sud nema što raspravljati o opravdanosti optužbi protiv mene, nego treba samo odlučiti o visini kazne. Nije napadnuta samo moja obitelj, nego i moji prijatelji koji su mi pomogli izaći iz zatvora i stavili svoju imovinu za jamčevinu. I oni su pod stalnim napadima... Ili čak i oni koji su samo rekli nešto dobro o meni... Ali pobijedit ću jer sam jači od njih. Moj problem s ovim društvom, s Hrvatskom, jest da sam bio prejak za njih, bio sam premoćan', pojadao se.


'Sve je dobro funkcioniralo u stranci i državi kad sam podnio ostavku

Istaknuo je kako je sve sjajno funkcioniralo u stranci i Vladi kad je podnio ostavku. U suprotnom, kaže, ne bi odlazio. Ponovio je da je otišao zbog svoje predanosti i požrtvovnosti prema Hrvatskoj jer kako drukčije protumačiti njegovu samodopadnu izjavu da je otišao jer je mislio da će njegovim odlaskom popustiti slovenski pritisak na Hrvatsku.

'Nekoliko mjeseci prije ušli smo u NATO. Bio sam u Strasbourgu na summitu NATO-a početkom travnja. Dobar dio poglavlja u pregovorima s EU-om bio je zatvoren. Samo je situacija s Slovenijom bila bez pomaka. Mislio sam kako će s mojim odlaskom Hrvatskoj i Sloveniji biti lakše ponovno pokrenuti pregovore. I upravo to se i dogodilo. To je bio glavni razlog za moju ostavku. Nisam to naglasio na tiskovnoj konferenciji nakon svoje ostavke, ali to je bio glavni razlog. Također, bio sam jako umoran, nakon skoro 10 godina bavljenja politikom u državi koja je prolazila kroz puni proces tranzicije. u uvjetima jako drugačijim od onih u zapadnoj Europi. Moje zdravlje počelo je trpjeti zbog toga. Ništa preozbiljno, ali bio sam iscrpljen od neprestanog rada pod pritiskom. Treba znati da svi imaju svoje granice. Mislio sam: dobio sam dva puta izbore s ovim timom. Oni će dovršiti posao. Kada sam otišao, sve je funkcioniralo. Nisam očekivao da će odmah obrnuti činjenice i okrenuti se protiv mene. Ali, čak i sada nisam ljut na njih. Samo razočaran', kazao je Ivo Sanader.

Na pitanje kako danas gleda na svoju odluku da ga na čelu stranke i Vlade zamijeni Jadranka Kosor, Sanader je kazao: 'Gledaj, jako je teško procjenjivati svoje odluke dvije godine nakon što si ih donio. U to vrijeme, ona se činila kao najbolji izbor. Bez ovoga lošeg iskustva koje sam imao u međuvremenu, napravio bih istu stvar.'
Dodao je kako, kad uzme u obzir sve što mu se dogodilo nakon odlaska, ne bi počinio istu grešku.