ZAKLJUČCI KRNJEG POVJERENSTVA

Za HDZ i HSS Rončević nije oštetio proračun

11.05.2009 u 12:10

Bionic
Reading

Bivši ministar obrane Berislav Rončević, potpisujući Ugovor o nabavi 39 vojnih kamiona, nije oštetio državni proračun niti su u cijelom postupku nabave utvrđene nezakonite radnje, postupci i događaji. Zaključila su to četvorica HDZ-ovaca i jedan HSS-ovac iz saborskog istražnog povjerenstva u nastavku sedme sjednice, javila je Hrvatska televizija

Četiri oporbena člana danas nisu došla na sjednicu iako su bila obaviještena. Zaključke je pročitao Andrija Hebrag. Na posljednjoj sjednici povjerenstva HDZ-ovi i HSS-ovi članovi tražili su da se utvrdi je li Povjerenstvo istražilo sve činjenice, a stručna služba zaduži za izradu prijedloga ovakvog zaključaka.

Predsjednik povjerenstva Nenad Stazić (SDP) takav zaključak nije htio dati na glasovanje, nego je zaključio sjednicu, no potpredsjednik Povjerenstva Emil Tomljanović (HDZ) nastavio je sjednicu pozivajući se na Poslovnik Povjerenstva po kojem u izočnosti predsjednika sjednicu vodi potpredsjednik. Većina je potom izglasala vlastiti zaključak i odredila da će sjednicu nastaviti u ponedjeljak.

Stazić, međutim, tumači da nije bilo poslovničkih mogućnosti da većina nastavi sjednicu budući da je ona već bila zaključena, a da vladajući novu ne mogu sazvati bez predsjednika. Objasnio je i da prijedlog zaključaka većine nije želio staviti na glasovanje jer je glup, a najavio je da će novu sjednicu sazvati za 19. svibnja te da će to dostaviti potpredsjedniku i tajniku na potpis.

Stazić ponašanje vladajućih tumači kao pokušaj da se postupak skrati kako bi se od javnosti sakrile činjenice. Ocijenio je, međutim, da je Povjerenstvo ispunilo zadaću zbog koje je osnovano, a to je da javnost dobije uvid u to kako se u MORH-u vodi javna nabava.

Prilikom svog svjedočenja Rončević rekao je da je izvješće generala Joze Miličevića o nabavi kamiona nezakonito i politikantsko. Odbacio je tvrdnje da je nezakonitom kupnjom kamiona MORH 2004. državni proračun oštetio za 14 milijuna kuna.

Najavio je da će od Državnog odvjetništva zatražiti da istraži tko je od članova Povjerenstva za provedbu pozivnog natječaja u tablice upisivao krive tehničke podatke za pojedine ponuditelje.

Rončević je neizravno optužio i predsjednika Stjepana Mesića da je utjecao na bivšeg v.d. glavnog inspektora obrane Jozu Miličevića kod kontrole MORH-ove nabavke vojnih kamiona. 'Malo se čudim bivšem ministru, mogao je biti malo ozbiljniji', komentirao je Mesić Rončevićeve optužbe.