MILINOVIĆ NA SUĐENJU SANADERU

'Za Fimi mediju sam prvi put čuo u Dnevniku'

04.02.2013 u 14:17

Bionic
Reading

Suđenje u 'slučaju Fimi media' nastavljeno je na Županijskom sudu u Zagrebu ispitivanjem prvih svjedoka obrane, pa su na klupu za svjedoke prvi sjeli bivši ministar zdravstva Darko Milinović te bivši predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić. 'Nisam primijetio da je predsjednik uzurpirao financijsko poslovanje i rad Predsjedništva stranke. Nije to ni mogao, jer je to ulazilo u djelokrug glavnog tajništva koje je o svemu izvještavalo Predsjedništvo', posvjedočio je Milinović

Prema svjedočenju Darka Milinovića, koji je svojedobno sjedio u Predsjedništvu HDZ-a te nakon odlaska Ive Sanadera obnašao dužnost potpredsjednika stranke, Sanader nije mogao donositi odluke samostalno. 'Nitko se nije žalio da je sputavan u svom radu i bili smo samostalni u odlučivanju. Imao sam potpunu autonomiju i u djelovanju Predsjedništva, i kao ministar, baš kao i ostale kolege. Kad je financijsko poslovanje u pitanju, postojalo je pet razina kontrole financija i poslovanja HDZ-a', posvjedočio je Milinović.

Nije nikad ni čuo za tvrtku Fimi media, niti da bi to mogla biti marketinška agencija HDZ-a, a prvi put je za nju doznao tek kad je afera izašla na vidjelo, odnosno, kako je rekao – 'u trećem Dnevniku'. Tvrdi i kako se o Fimi mediji nije pričalo 'ni na Predsjedništvu, niti postoji pisani trag'. 'Prva glasina o 'crnom fondu' došla je do mene nakon što su se pojavile naznake afere Fimi media. Nisam do tada imao nikakve spoznaje o postojanju crnog fonda ili trošenja mimo računa. Nisam čuo da se bilo kakva plaćanja vrše mimo računa stranke', rekao je Milinović.

Još je rekao kako je, nakon dolaska Sanadera na čelo HDZ-a, utvrđeno da je stranka do tada imala 'nekoliko stotina računa i podračuna pa je poslovanje bilo nesređeno', no kad je za glavnog tajnika došao Ivan Jarnjak, 'u samo godinu dana sve je svedeno na jedan račun'.

Prisjetio se da je Državna revizija 2007. godine utvrdila određene nepravilnosti, nakon čega je na Sanaderov prijedlog smijenjena šefica računovodstva Branka Pavošević. Za nju je rekao da 'nije uživala poseban status ni privilegije kod predsjednika'.

Pojašnjavajući kako se stranka financirala s tri razine – iz državnog proračuna, članarina i donacija - pa su pojedini ogranci i sami mogli financirati kampanje, rekao je da su 'samo pjevači financirani iz središnjice'.

I Nevenku Jurak, vlasnicu Fimi medije, također je prvi put 'vidio u trećem Dnevniku'. Nikad nije na Predsjedništvu stranke čuo da je rizničar Mladen Barišić zadužen koordinirati rad javnih poduzeća.

Suđenje Ivi Sanaderu i dijelu bivših dužnosnika optuženih za izvlačenje novca iz državnih tvrtki preko tvrtke Fimi media i stvaranje stranačkog 'crnog fonda' nastavlja se svjedočenjem Luke Bebića, jednog od najbližih Sanaderovih suradnika i prijatelja.