DRUKČIJE SINDIKALNE AKTIVNOSTI

'Za 1. svibanj idemo u Trilj ukazati zašto nas investicije zaobilaze!'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.04.2014 16:14
  • Objavljeno 29.04.2014 u 15:28
Ozren Matijašević

Ozren Matijašević

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) poručuje kako ovogodišnji 1. svibanj - Praznik rada Hrvatska dočekuje u vrlo teškim okolnostima s više od 60.000 poduzeća i 314.000 građana s blokiranim računima.

Predsjednik HURS-a Ozren Matijašević upozorio je na konferenciji za novinare da se lani dogodio 'slom stranih ulaganja', koja su pala ispod pola milijarde eura, odnosno bila su 60 posto manja nego 2012., a čak pet i pol puta manja nego 2009.

Ustvrdio je da za to nisu krivi samo investitori, već je to posljedica razarajućeg učinka zajedničkog djelovanja financijskog sektora i neučinkovitog pravosuđa.

Komentirajući izjavu potpredsjednika Vlade Branka Grčića da je ugrožena financijska stabilnost zemlje, Matijašević je rekao kako to pokazuje da Vlada zapravo ne vlada državom već njome upravljaju financijske institucije.

Kao rješenje za nagomilane dugove najavljuje se monetizacija autocesta, a istodobno se pušta banke da drže nekretninski ‘balon’ od 90 milijardi kuna koji u ukupnom javnom dugu participira s vrlo visokim postotkom, no nitko ništa ne poduzima, na čelu s Grčićem.

Umjesto da Vlada prisili banke da u uvjetima krize prilagode uvjete kreditiranja kako bi građani riješili stambeno pitanje, a dug se osjetno smanjio, ‘ide se u rasprodaju da se bi još koji mjesec ostalo u udobnim foteljama’, tvrdi Matijašević.

Radi krilatice da je stabilnost banaka od životne važnosti za nacionalnu ekonomiju čitava je država postala njihovim taocem, optužuje predsjednik HURS-a.

Podsjetio je na stambene kredite s valutnom klauzulom i jednostrano promjenjive uvjete kreditiranja, zbog čega je HURS još 21. siječnja 2011. tražio ocjenu ustavnosti valutne klauzule, no do danas nije dobio odgovor.

Banke zbog izostanka reakcije HNB-a i dalje posluju na isti način, što se najbolje vidi u usporedbi kamatnih stopa koje nude za depozite i onih koje naplaćuju za odobrene kredite, u čemu je Hrvatska vodeća u Europi. U tim se okolnostima još najavljuje porez na štednju, što je žalosno, smatra Matijašević.

Stalna izmjena propisa i neučinkovito pravosuđe odbijaju investitore, upozorio je podsjetivši da je, primjerice, prvostupanjska osuđujuća presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu u ‘slučaju Ina’ donijeta još 20. studenoga 2012., a Vrhovni sud još nije odlučio o žalbi.

Mađarska strana to koristi i nastavlja upravljati hrvatskom nacionalnom vrijednošću, radeći štetu Ini i njezinim zaposlenicima, kao i cjelokupnom hrvatskom gospodarstvu, kaže Matijašević.

HURS se ni ove godine neće priključiti ostalim središnjicama u obilježavanju 1. svibnja, nego će na konkretnom primjeru ukazati zašto investicije zaobilaze Hrvatsku.

Praznik rada ćemo prosvjedno obilježiti u Poduzetničkoj zoni Čaporice kod Trilja u reciklažnoj tvrtki Oporaba d.o.o, kojoj banke onemogućavaju djelovanje, iako ima kompletnu infrastrukturu. Radi se o 300 radnih mjesta, sudbini radnika i njihovih obitelji, rekao je Matijašević.

Nikada nije bila veća potreba za obilježavanjem praznika rada

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera (SIK) Bruno Bulić danas je u Puli poručio kako potreba za obilježavanjem Međunarodnog praznika rada nikada nije bila veća i potrebnija, jer je kapitalizam došao do 'gornjih granica gdje prelazi u nacionalizam'.

'Ako ministar Mirando Mrsić u ime SDP-a poruči narodu da zaboravi na tri osmice, to znači da se želi vratiti u područje i život rada, odnosno nesamostalnog rada radnika prije 1886. godine. Svaki je komentar suvišan. Kapitalizam je očito došao do svojih gornjih granica gdje prelazi u nacionalizam', istaknuo je Bulić na konferenciji za novinare.

Dodao je kako hrvatsko društvo danas ponajprije tišti nezaposlenost, neperspektivnost mladih te položaj umirovljenika koji je 'na rubu egzistencije'.

Zbog takve će situacije, najavio je, SIK zajedno sa Savezom samostalnih sindikata Hrvatske i Sindikatom državnih i lokalnih službenika i namještenika u četvrtak u pulskoj Verudi na Međunarodni praznik rada javnim skupom Vladi uputiti najozbiljnije upozorenje 'da tako više ne može'.

'Hrvatska nažalost bilježi tri rekorda u Europi. Prvi se odnosi na postotak povećanja milijunaša, drugi na povećanje stope siromaštva, a treći po stopi nezaposlenosti osoba ispod 30 godina', poručio je Bulić.

Dodao je da sindikati tim skupom žele pokazati da u Puli, koja ima razloga ponositi se radničkom poviješću i borbom za radnička i građanska prava, nije pokorena volja za pravdom niti se ugasila radnička i građanska samosvijest.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!