prvi sastanak čelnika uživo

Xi rekao Scholzu da Kina i Njemačka trebaju pojačati suradnju u teškim vremenima za dobrobit svjetskog mira

04.11.2022 u 09:19

Bionic
Reading

Kineski predsjednik Xi Jinping u petak je istaknuo potrebu za većom suradnjom između Kine i Njemačke u "vremenima promjena i previranja" na sastanku s kancelarom Olafom Scholzom, prvim čelnikom skupine G7 koji je posjetio Kinu od početka pandemije

Xi je, na prvom sastanku uživo sa Scholzom otkako je on preuzeo kancelarsku dužnost, u Velikoj hali naroda u Pekingu kazao da Njemačka i Kina, kao velike utjecajne zemlje, moraju više surađivati u "vremenima promjena i previranja" za dobrobit svjetskog mira, navodi državna televizija CCTV, prenosi Reuters. "Trenutno je međunarodna situacija složena i nestabilna", kazao je Xi.

"Kao velike i utjecajne zemlje, u vremenima promjena i previranja Kina i Njemačka trebale bi još više surađivati kako bi dale veći doprinos svjetskom miru i razvoju", dodao je.

Scholz je rekao Xiju da je dobro što su se sastali licem u lice u napetim vremenima, istaknuvši da ruska invazija na Ukrajinu stvara probleme za globalni poredak utemeljen na pravilima, navodi Reutersov reporter koji je pratio Scholzovu delegaciju.

Scholz je također rekao da će njih dvoje razgovarati o pitanjima povezanima s odnosom Europe i Kine, borbom protiv klimatskih promjena i globalne gladi, te o tome kako razviti kinesko-njemačke gospodarske veze, kao i o temama o kojima imaju različite perspektive.

Zbog striktne kineske politike "nultog covida", Scholz i delegacija njemačkih poduzetnika testirani su na covid-19 po slijetanju u Peking u petak ujutro Pritom su zdravstveni radnici u zaštitnim odjelima ušli u zrakoplov kako bi uzeli uzorak, navodi Reutersov novinar koji je putovao s delegacijom.

  • +14
Scholz u Pekingu Izvor: Profimedia / Autor: STR / AFP / Profimedia

Scholz, koji bi se trebao sastati i s premijerom na odlasku Lijem Keqiangom, obećao je ranije ovoga tjedna postaviti pitanja poput ljudskih prava, Tajvana i poteškoća s kojima se njemačke kompanije suočavaju kako bi pristupile kineskom tržištu, kazali su vladini izvori Reutersu.

Uoči posjeta postojala je određena razina kritike socijaldemokrata Scholza unutar EU-a i njemačka vladine koalicije, uglavnom iz redova Zelenih i liberala. Te su tenzije bile izražene prošloga tjedna nakon što je udio u hamburškoj luci prodan kineskom Coscu usprkos protivljenju koalicijskih partnera.