Moć bez premca

Kontrolira i čisti nelojalne, djeca u školi uče njegove misli: Kako je Xi Jinping zacementirao status 'posljednjeg kineskog cara'

17.10.2022 u 18:22

Bionic
Reading

Malo tko je u početku predviđao da će Xi Jinping postati najsamouvjereniji kineski vođa posljednjih desetljeća. Xi ne planira stati te je spreman osigurati si povijesni treći mandat na vlasti. Prije deset godina malo se znalo o njemu - osim činjenice da je bio politički 'kneščić', jer mu je otac bio jedan od vođa kineske komunističke revolucije

Podrijetlo mu je pomoglo pridobiti potporu stranačkih starješina, što je bilo presudno za njegov uspon na vlast unutar Kineske komunističke partije (KPK), jer su ti čelnici imali snažan politički utjecaj i nakon umirovljenja.

'Prije uzdizanja Xi Jinping se smatrao nekim tko može napraviti kompromis sa svima', rekao je Joseph Fewsmith, stručnjak za politiku kineske elite na Sveučilištu u Bostonu, za BBC. No 10 godina kasnije čini se da je Xijev autoritet neupitan, a njegova moć bez premca.

Kako se to dogodilo? Ključni događaji zbili su se tijekom 2014. i 2015., kada su bivši potpredsjednik moćne Središnje vojne komisije (CMC) Xu Caihou i bivši general Kineske narodnooslobodilačke vojske Guo Boxiong optuženi za korupciju.

'Već su bili umirovljeni kad se spustila sjekira, ali Xijeva sposobnost da ih nacilja smanjila je dugotrajan utjecaj bivšeg kineskog vođe Jiang Zemina u kineskoj vojsci', rekao je Joel Wuthnow, viši suradnik na Sveučilištu nacionalne obrane, koje financira Pentagon, za BBC.

'Također je poslao snažan signal sadašnjim vojnim časnicima da nitko tko se opire Xijevoj kontroli nije imun na štetu', dodao je.

Godine 2015. Xi je revidirao strukturu kineske vojske. Ukinuo je četiri vojna zapovjedništva - stožer te političko, logističko i zapovjedništvo za naoružanje - i zamijenio ih s 15 manjih agencija.

Nova struktura omogućuje Središnjoj vojnoj komisiji da izdaje naredbe izravno raznim ograncima vojske - uključujući financijske revizore, koji sada moraju izravno odgovarati komisiji, dodaje Wuthnow. Iznad svega toga je inzistiranje na apsolutnoj lojalnosti predsjedniku Xiju - nešto što se uvijek ponavlja.

Prošli mjesec službene vojne novine objavile su članak u kojem se naglašava da je Središnja vojna komisija sveukupno zapovjedništvo.

  • +35
Kongres Komunističke partije Kine Izvor: EPA / Autor: MARK R. CRISTINO

'Poruka je namijenjena suprotstavljanju svakoj tendenciji koja bi se mogla razviti u vojsci u izgradnji lojalnosti višim čelnicima Kineske narodnooslobodilačke vojske, a koji bi se jednog dana mogli suprotstaviti Xiju', rekao je Timothy Heath, viši međunarodni obrambeni istraživač u američkoj korporaciji RAND.

'Lojalnost stranci znači da se od vojske očekuje da izvrši sve naredbe kako bi stranka, posebno Xi, ostali na vlasti', ističe. Nakon vojske red je došao na unutrašnji sigurnosni aparat za stavljanje pod potpunu kontrolu predsjednika Xija.

Dvije godine nakon što je došao na vlast uhićen je 'tigar', bivši šef unutrašnje sigurnosti Zhou Yongkang, zbog korupcije. Bio je blisko povezan s Bo Xilaijem, još jednim 'knezom' i Xijevim suparnikom.

Istraga je izazvala politički šok u zemlji jer je razbila neizgovoreno pravilo da članovi Stalnog odbora Politbiroa, najmoćnijeg tijela za donošenje odluka, neće biti podvrgnuti kaznenom progonu.

'Xi Jinping se pokazao kao nemilosrdno briljantan političar koji se strpljivo probijao kroz sustav prije nego što je iskoristio svoj trenutak za vladanje', rekao je za BBC Neil Thomas, viši analitičar za Kinu u Eurasia Groupu.

Veliki remont u vrhu kineske Komunističke partije

Ovaj tjedan dogodit će se velika rekonstrukcija u vrhu kineske Komunističke partije, piše The Guardian. Ključni Xijevi suradnici, poput aktualnog premijera Li Keqianga, Wang Yanga, predsjednika nacionalnog odbora Kineske narodne političke savjetodavne konferencije, i Wang Huninga, glavnog savjetnika za vanjsku politiku i prvog tajnika stranke, ostat će u vrhu državnih struktura, dakle tamo gdje se donose odluke.

Očekuje se da će Li Zhanshu (72), predsjednik stalnog odbora Nacionalnog narodnog kongresa, i Han Zheng, potpredsjednik vlade (68), odstupiti iz Stalnog odbora Politbiroa jer su dostigli dob za umirovljenje. Pretpostavlja se da će Xi uspjeti ugurati u Politbiro, glavno tijelo za donošenje odluka, još neke svoje saveznike, poput Ding Xuexianga i Hu Chunhua.

'Starješine Komunističke partije koji su podržavali Xijev uspon vjerojatno su bili iznenađeni brzinom i razmjerom njegova osvajanja vlasti', dodaje Thomas.

Promatrači kažu da se Xijeva prepoznatljiva protukorupcijska kampanja također koristi za uklanjanje njegovih političkih suparnika i drugih frakcija unutar stranke. U proteklom desetljeću protukorupcijska tijela istraživala su više od 4,7 milijuna ljudi.

'U posljednje dvije godine Xi je dodatno počistio niz službenika iz služba sigurnosti koji su podržavali njegov uspon na vlast', rekao je Victor Shih, politolog sa Sveučilišta Kalifornije u San Diegu.

'Sada sigurnosne agencije vode gotovo isključivo dužnosnici koji dijele prošlost s Xijem i kojima on vjerojatno vjeruje', ističe.

Xi je također naslagao svoje lojaliste na važne pozicije u regionalnim središtima - Pekingu, Šangaju i Chongqingu.

Te su pozicije važne jer su odgovorne za 'tumačenje i provedbu središnjih direktiva u mjestima s milijunima ljudi', rekao je Thomas za BBC.

Najmanje 24 od 31 stranačkog tajnika na pokrajinskoj razini politički su Xijevi suradnici te su prethodno poznavali njegovu obitelj, učili s njim te radili pod njim ili za nekog od njegovih bliskih saveznika, kaže Thomas.

U međuvremenu je gotovo sve od 281 člana u pokrajinskim stalnim odborima promaknuo Xi, ako je suditi prema podacima koje je prikupio Wu Guoguang, profesor politike na Sveučilištu Victoria u Kanadi.

U 2018. 'Xi Jinpingova misao o socijalizmu s kineskim obilježjima za novo doba' upisana je u kineski ustav. Možda to zvuči kao mali zalogaj, ali ideologija nazvana po njemu bilo je nešto što je zacementiralo Xijevo nasljeđe.

Prije njega to je postigao samo predsjednik Mao. Čak je i Deng Xiaoping, poznat kao arhitekt modernizacije Kine, imao samo 'teoriju' pod svojim imenom, a neposredni Xijevi prethodnici, Jiang Zemin i Hu Jintao, nisu imali nikakvu misao ili teoriju vezane uz svoja imena.

Diskutabilno je što točno znače Xijeve misli, ali to nije poanta, kažu analitičari - to je potez moći.

'Xijeva misao prvenstveno je usmjerena na jačanje njegova legitimiteta i moći iznad bilo koga drugoga u Komunističkoj partije Kine i zemlji. To je dio novog kulta ličnosti koji povezuje Xija ne samo s Maom, nego i s najslavnijim i najuspješnijim kineskim carevima iz prošlih vremena', kaže Jean-Pierre Cabestan, profesor političkih znanosti na baptističkom sveučilištu Hong Kong, za BBC.

Deseci sveučilišta i institucija, uključujući prestižno Sveučilište u Pekingu i Sveučilište Tsinghua, osnovali su istraživačke centre nazvane Xi Jinping, prema podacima hongkonških novina Ming Pao.

U kolovozu je ministarstvo obrazovanja predstavilo plan za promicanje Xijeve misli u nacionalnom kurikulumu. U 2019. pokrenuta je mobilna aplikacija pod nazivom Xuexi Qiangguo - doslovno prevedena kao 'Učite od Xija, ojačajte zemlju' - koja uključuje kvizove o njegovoj misli.

Xi vjeruje da 'on ima ispravnu ideologiju i da je svi moraju prihvatiti', kaže Andrew Nathan, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Columbia.

'Kad bi u prošlosti Mao zauzeo politički stav, svi su ostali morali stati u red, a to danas vrijedi i za Xija', zaključuje Nathan.