UOČI KONGRESA U PEKINGU

Kineski predsjednik pisao Kim Jong Unu: Naša suradnja važnija je nego ikada

16.10.2022 u 07:16

Bionic
Reading

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je u pismu sjevernokorejskom čelniku Kim Jong Unu da je važnije nego ikada da Peking i Pjongjang poboljšaju komunikaciju, jedinstvo i suradnju, izvijestili su državni mediji Sjeverne Koreje uoči kongresa vladajuće Kineske komunističke partije

Pismo je odgovor na čestitke koje je Kim poslao za kongres koji počinje u nedjelju.

Xi je na kongresu spreman osvojiti treći petogodišnji mandat kao glavni tajnik vladajuće Komunističke partije, što je najmoćnija funkcija u zemlji.

Xi je izrazio spremnost za jačanje odnosa između Kine i Sjeverne Koreje i "davanje velikog doprinosa u ostvarivanju veće sreće dvjema zemljama i njihovim ljudima te obrani mira i stabilnosti u regiji i ostatku svijeta", izvijestila je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA.

Izraz kineske podrške dolazi u trenutku kada je Sjeverna Koreja testirala rekordan broj balističkih projektila i izvršila pripreme za nastavak nuklearnog testiranja prvi put od 2017.godine.

Sjeverna Koreja kaže da su njezine najnovije vojne aktivnosti, koje također uključuju topničke vježbe i letove ratnih zrakoplova, odgovor na demonstraciju sile od strane Južne Koreje i Sjedinjenih Država, koje su organizirale vlastite vojne vježbe u znak prosvjeda protiv pokusa Sjevera.

  • +6
Sjeverna Koreja je lansirala sedam projektila u mjesec dana Izvor: EPA / Autor: KCNA

Upitan u petak o najnovijim potezima Sjeverne Koreje i reakcijama Južne Koreje, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning pozvao je sve strane da spriječe eskalaciju napetosti i rade na stvaranju uvjeta za nastavak dijaloga.