Novo ruho

Wolfenstein: The New Order

23.07.2013 u 20:35

Bionic
Reading

Wolfenstein: The New Order najnoviji je nastavak Wolfenstein serijala, a nadamo se da će uspjeti oživjeti legendarnu pucačinu

Wolfenstein franšiza svoj put započela je 1981. godine izlaskom Castle Wolfenstein za Apple II. Igra je bila mješavina pucačine, skrivanja i akcije, a glavni cilj igre bio je proći sve razine dvorca u potrazi za tajnim ratnim planovima te iz istog pobjeći živ. Kako ste napredovali i ostvarivali ciljeve misija, bili ste nagrađivani višim vojnim činovima, a svakim zasluženim činom igra je postajala sve teža. Igra je pokazala visok stupanj inovacije te je postigla velik uspjeh. Castle Wolfenstein razvio je i izdao Muse Software.

 

 

Tri godine nakon originala izlazi nastavak Beyond Castle Wolfenstein. Kao i cijeli serijal, Beyond Castle Wolfenstein također je smješten u Drugi svjetski rat. Nastavak ne odudara puno od originala, ali unio je neke novitete. Neki od njih su skrivanje tijela mrtvih neprijatelja, blokiranje puteva te dobivanje pristupa raznim stvarima i objektima. Beyond Castle Wolfenstein je ujedno i zadnja igra u serijalu koju je razvio i izdao Muse Software.

Godine 1992. Wolfenstein serijal doživljava procvat. Naime, te godine id Software izdaje Wolfenstein 3D, inspiriran Wolfenstein igrama iz 80-ih. Igra je prerasla u punokrvni FPS, a reakcije publike i kritike bile su veličanstvene. Wolfensteinu su najveći kritičari pisali hvalospjeve, a igra je svojim napetim gameplayem potaknula pravu revoluciju žanra te je iznimno značajna u popularizaciji FPS igara. Wolfenstein 3D je izdan kao shareware što je dopuštalo njezino umnažanje te shodno tome prilično doprinijelo njezinoj popularnosti. Iste godine izašao je i prequel Wolfensteinu 3D imenom Spear of Destiny.

 

 

Nakon skoro devet godina izlazi Return to Castle Wolfenstein za PC, Xbox i PlayStation 2 te za Linux i Mac sisteme. Return to Castle Wolfenstein reboot je Wolfensteina 3D te koristi neke elemente igre iz originala. Igru je razvijao Gray Matter Interactive dok je cijeli proces nadgledao id Software. Dvije godine kasnije izlazi legendarni spin off igre koji nijednog gamera svijeta nije ostavio ravnodušnim. Riječ je naravno o Wolfenstein: Enemy Teritory – besplatnoj online multiplayer igri koja je igrače diljem svijeta jednostavno prikovala za računala. Prvotno zamišljen kao ekspanzija za Return to Castle Wolfenstein, a potom kao samostalna igra, ona je na kraju 2003. godine zbog problema sa single-playerom izdana kao besplatni multiplayer. Igra je zbog svoje dinamičnosti i činjenice što je bila besplatna stekla nevjerojatnu popularnost te je udarila čvrste temelje nadolazećim pucačinama.

I tako smo došli do naše najave - Wolfenstein: The New Order. Wolfenstein: The New Order po prvi puta od 1992. godine ne razvija id Software, već je njegovo mjesto preuzeo Machine Games dok je za izdavanje zadužena Bethesda Softworks. Nadolazeći Wolfenstein deveta je igra u tom serijalu, a za razliku od svih ostalih nastavaka nije smještena u Drugi svjetski rat. Radnja ovog Wolfensteina smještena je u 60-e godine prošlog stoljeća, u alternativnu stvarnost u kojoj su nacisti pobijedili u Drugom svjetskom ratu. Smješten tri godine nakon događaja u Wolfensteinu, slavni OSA agent William "B.J." Blazkowicz pati od amnezije koju je pretrpio na tajnoj misiju na samom vrhuncu rata. Zadnjih 14 godina proveo je u ludnici iz koje pobjegne u okrutnu stvarnost – svijet kontroliraju nacisti koji su daleko napredniji od onih protiv kojih se on borio.

 

 

William "B.J." Blazkowicz sad je član podzemnog otpora koji se bori protiv nacističkog režima. Vaš zadatak je lansirati 'nemoguć protunapad' na naciste i njihov uvrnuti režim. Kroz igru, igrač se bori u nacističkim utvrdama i upravlja superoružjima kojima nacisti drže Zemlju u šaci.

U MachineGamesu se kunu da će igrači 'plakati krv' na najtežim razinama igre. 'Željeli smo da igra predstavlja pravi izazov igračima. Ovo nije laka igra. Naravno, Wolfenstein 3D ima pet različith težina od 'Daddy Can I Play' do 'I am Death Incarnate' tako da težinu možete regulirati kako hoćete. Kod WTNO već će normalna tj. srednja postavka težina biti veoma izazovna' ističe Andreas Öjerfors, gameplay dizajner. 'Bit će teško, ali pošteno. Nikad nećete biti prevareni, uvijek će biti vaša krivica što ste poginuli'.

 

 

Prema riječima studija, ali i nekih ranih pogleda na igru, streljiva za igru baš nisu dostupna na svakom koraku, a vaše zdravlje se ne regenerira magično nakon što ste pogođeni, već morate, u pravom duhu old school FPS-a, pronaći 'kutijice zdravlja'.

Wolfenstein: The New Order bit će samo single-player igra. MachineGames će iskoristiti id Tech 5 za engine Wolfensteina.

Igru razvija MachineGames, a izdaje Bethesda Softworks. Novi Wolfenstein izaći će za PC, Xbox360, Xbox One, PlayStation 3 i PlayStation 4, a njegov izlazak očekuje se negdje krajem godine.