novinarska autorska prava

Wiesner o Zakonu o autorskom pravu: Podignu li zastupnici ruku za ovakvo zakonsko rješenje bit će grobari autorstva u Hrvatskoj

13.09.2021 u 11:58

Bionic
Reading

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) pozvalo je u ponedjeljak saborske zastupnike da ne prihvate novi Zakon o autorskom pravu jer bi time postali "grobari autorstva u Hrvatskoj” i sudionici u zloupotrebi implementacije Direktive o autorskom pravu u EU-u

Porazna je činjenica da resorno ministarstvo one kojih se Zakon o autorskom pravu najviše tiče - autore nije prihvatilo kao sugovornike u procesu donošenja novog zakona, ističe DZNAP u priopćenju uoči puštanja Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima u drugo čitanje u Hrvatskom saboru.

"Gotovo ništa od naših primjedaba, posebno onih koje se odnose na imovinska prava u radnom odnosu, nije uvaženo niti uvršteno u nacrt konačnog prijedloga Zakona. Podignu li zastupnici ruku za ovakvo zakonsko rješenje bit će grobari autorstva u Hrvatskoj i sudionici u zloupotrebi implementacije Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom internetskom tržištu EU-a u hrvatsku legislativu", upozorava predsjednica DZNAP-a Valentina Wiesner.

DZNAP se oglasio prije sjednice Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, najavljene za utorak, 14. rujna, jer je to "posljednja šansa da se saborski zastupnici osvijeste u čemu sudjeluju" i spriječi izglasavanje zakonskih promjena koje ugrožavaju autorstvo u medijima.

Za autorska djela stvorena u radnom odnosu imovinska se prava prenose bez prostornog i vremenskog ograničenja, zauvijek - i nakon što ugovorni odnos prestane. Tako nešto ne postoji nigdje u europskoj ni globalnoj legislativi vezanoj uz autorska prava, naglašava Wiesner.

Najduže je trajanje korištenja autorskog prava ono kod autora - i to za života, i 70 godina nakon smrti uživaju ga nasljednici. Direktiva koja je iskorištena kao izlika da se cijeli zakon mijenja, jer u sadašnjem zakonu prijenos prava traje koliko i radni odnos, štiti prava autora i nakladnika u odnosu na monopolističke platforme dvije godine. Tako da nema ama baš nikakva razloga da se prava korištenja autorskih djela prenose, kažu u DZNAP-u.