APSOLUTNO NUŽNE MJERE

WHO: Stopa smrtnosti mogla bi se upeterostručiti, ovo bi moglo spasiti 281.000 života u Europi

15.10.2020 u 14:24

Bionic
Reading

Regionalni ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu upozorio je u četvrtak na zabrinjavajući porast broja zaraženih koronavirusom. 'Covid-19 je sada peti uzrok smrti u Europi, dosegnuli smo 1000 smrti dnevno', rekao je na konferenciji za medije regionalni direktor WHO-a Hans Kluge, dodajući da bi se bez aktiviranja nužnih mjera borbe protiv koronavirusa dnevna stopa smrtnosti u idućih nekoliko mjeseci mogla upeterostručiti

Istaknuo je da bi jednostavne mjere, kao što je sustavno i masovno nošenje zaštitnih maski za lice - tako da ih koristi 95 posto umjesto današnjih 60 posto stanovništva - u kombinaciji sa strogim nadzorom okupljanja u privatnim i na javnim prostorima, mogle do 1. veljače 2021. godine spasiti čak 281.000 života.

Regionalni direktor ustvrdio je da je broj zaraženih koronavirusom u 53 države članice WHO-a iz Europe narastao sa šest na sedam milijuna u samo 10 dana, a rekordi su bili 9 i 10. listopada kada je po prvi put broj novozaraženih premašio 120.000 slučajeva.

Stože mjere najavljene u nizu europskih zemalja, od Nizozemske preko Španjolske i Francuske do Češke, dobre su zato što su 'apsolutno nužne', rekao je Kluge.

Kluge je naveo da se sada ipak bilježi i pet puta manje smrtnih slučajeva od situacije u travnju, iako je i do triput više novozaraženih. To se objašnjava većim udjelom mladih u ukupnom broju zaraženih, kao i u boljem liječenju hospitaliziranih pacijenata.

WHO Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Podsjetimo, glavna znanstvenica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u srijedu je izrazila zabrinutost da će nakon sadašnjeg globalnog povećanja slučajeva zaraze covidom-19 slijediti značajnije povećanje broja smrtnih slučajeva kojih je sada oko 5000 dnevno.

Broj novozaraženih naglo raste te uz Britaniju, koja je objavila da ima gotovo 20.000 novozaraženih u danu, Italija, Švicarska, Rusija i druge države javljaju o rekordnom broju novih slučajeva . Do sada je u svijetu registrirano više od 38 milijuna slučajeva zaraze novim koronavirusom, a gotovo 1,1 milijun osoba umrlo je od covida-19, po podacima agencije Reuters.

"Povećanje broja smrtnih slučajeva uvijek kasni par tjedana za povećanjem broja slučajeva zaraze", rekla je dr. Soumya Swaminathan na WHO-ovoj konferenciji na društvenim mrežama. "Još uvijek gubimo oko 5000 ljudi dnevno... tako da ne trebamo biti zadovoljni što se broj smrtnih slučajeva smanjio", rekla je.