prijete un-om

Washington upozorava Pyongyang da ne izvodi nove nuklearne i pokuse s interkontinentalnim projektilima

11.12.2019 u 23:01

Bionic
Reading

Sjedinjene Države su u srijedu upozorile Sjevernu Koreju da ne izvodi nove nuklearne i pokuse s interkontinentalnim balističkim projektilima, u prigodi sastanka UN-ova Vijeća sigurnosti koji je organizirao Washington.

"Nastavak pokusa s balističkim projektilima je krajnje kontraproduktivan", istaknula je američka veleposlanica u UN-u Kelly Craft pozivajući Pyongyang da pristupi pregovorima s SAD-om.

U protivnom, "svi u Vijeću sigurnosti moramo biti spremni da reagiramo", dodala je, spomenuvši mogućnost novih međunarodnih sankcija.

Sjedinjene Države su zatražile sastanak 15-članog vijeća dok u međunarodnoj zajednici narastaju zabrinutosti da bi Sjeverna Koreja mogla nastaviti nuklearna testiranja i testiranja projektila dugog dometa, suspendiranih od 2017, jer su pregovori o denuklearizaciji između Pyongyanga i Washingtona u zastoju. 

Sjeverna Koreja je nedavno najavila "Božićni dar" ako Amerikanci do kraja godine ne promijene pristup i ako se status quo nastavi.

Nakon niza lansiranja projektila kratkog i srednjeg dometa zadnjih mjeseci, Pyongyang je u nedjelju obznanio da je izveo tajnovit i "veoma važan pokus" u svojoj bazi za lansiranje satelita koji bi trebao izmijeniti "strateški položaj" te izolirane istočnoazijske zemlje.

SAD se i dalje zauzima za mirno rješenje i "spreman je prilagoditi se u tom pristupu", istaknula je Craft. "Ne možemo djelovati sami, Sjeverna Koreja mora donijeti tešku, ali odvažnu odluku i surađivati s nama", rekla je.

"Nuklearna ispitivanja i (interkontinentalni balistički) projektili neće Sjevernoj Koreji donijeti veću sigurnost", zaključila je.

Pregovori SAD-a i Sjeverne Koreje su u zastoju jer Washington traži da se Pyongyang odrekne svog atomskog arsenala dok potonji traži progresivan pristup koji uključuje brzo ukidanje barem dijela međunarodnog sankcija koje pritišću njegovo gospodarstvo.

Američki predsjednik Donald Trump je upozorio kako sjevernokorejski vođa Kim Jong Un riskira izgubiti "sve" ako nastavi neprijateljstva i da se Sjeverna Koreja mora denuklearizirati. Trump i Kim su se susreli tri puta od lipnja 2018., ali nije postignut napredak prema postizanju dogovora.