IRAN NIJE SAM

Washington upozorava Ankaru da se ne igra s Teheranom

22.01.2012 u 12:55

Bionic
Reading

Turska je najavila da bi do 2015. trebala podići robnu razmjenu s Iranom na oko 30 milijardi dolara, dvostruko više nego što je sada, što je razljutilo SAD kojem se ne sviđa to što njegova regionalna saveznica bojkotira sankcije, javlja Reuters, a prenosi BBC

Turska i Iran žele povećati financijske transfere i udvostručiti bilateralnu trgovinu, no taj potez se uopće ne sviđa zapadnim zemljama koje pokušavaju stisnuti Teheran ekonomskim sankcijama koje bi za posljedicu trebale imati da Iran odustane od svojega nuklearnog programa.

Washington, koji je odobrio novi set sankcija uz prijetnje financijskim institucijama koje bi eventualno pokušale poslovati s iranskom centralnom bankom, upozorio je Ankaru da bi suradnja s iranskim institucijama mogla dovesti do toga da turske banke budu zamrznute i udaljene od američkog financijskog sistema.

'Iran je treći proizvođač nafte i drugi proizvođač prirodnog plina na svijetu, a naš cilj je postati most kako bi Turska transferirala te resusrse', kazao je turski ministar urbanizacije Erdogan Bayraktar u završnim riječima tursko-iranskog ekonomskog foruma održanog proteklog tjedna u Ankari.

On je rekao da se raspravljalo o modelima financijskih transfera između dviju zemalja te da će jedna zemlja ući u bankarski sistem druge i obrnuto. Iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi potvrdio je namjeru da se do 2015. trgovačka bilanca podigne sa sadašnjih 15 milijardi dolara na 30 milijardi. Osim toga, kazao je da će iranski privatni sektor uložiti u tursko energetsko tržište.

Kao zemlja NATO pakta, Turska je znatno povećala ekonomske i političke veze otkako je na vlasti islamistička moderna stranka premijera Tayyipa Erdogana

Turska ovisi o nafti i plinu iz Irana i protivi se sankcijama protiv Teherana započetim 2010. Tupras, najveći turski dobavljač naftne sirovine, čije tri četvrtine pripadaju državi, dobio je na važnosti zbog posredovanja s iranskom naftom u treće zemlje. Turski službenici izjavljuju da nisu dužni poštivati sankcije SAD-a i EU protiv Irana.

U želji da vrati utjecaj koji je nekad imalo tursko carstvo u regiji, Erdogan pokušava balansirati između SAD-a, Izraela, Irana i drugih zemalja regije, pojačavajući sve više trgovačke veze s arapskim svijetom i, naravno, s Iranom.