PUN KUHNER NACIONALIZMA

Washington Times: Gotovina je mučenik

30.11.2012 u 17:29

Bionic
Reading

Radikalno desni američki list The Washington Times u jučerašnjem izdanju objavio je euforičan komentar oslobađajuće presude Haškog tribunala u procesu protiv hrvatskih generala Markača i Gotovine. Tekst je pisan po mjeri tvrdokornog hrvatskog nacionalizma, što posebno ne čudi s obzirom na medij i autora komentara

Riječ je o Kanađaninu Jeffreyu T. Kuhneru, sinu hrvatskih imigranata koji se deklarira kao 'konzervativni nacionalist koji na prvo mjesto stavlja Boga, domovinu i obitelj'.

U komentaru koji opisuje kontekst balkanskih ratova 90-ih godina, Kuhner svu krivnju svaljuje na srpskog vožda Slobodana Miloševića za kojeg tvrdi da je 'imao jasan cilj: genocid'.

'Do ljeta 1995. Milošević je bio na rubu ostvarivanja svog neofašističkog, imperijalističkog projekta. No, predvođena snagama generala Gotovine i poduprta Sjedinjenim Američkim Državama, hrvatska vlada pokrenula je munjevitu vojnu ofenzivu poznatu kao Operacija Oluja', piše ovaj 43-godišnji novinar i malo kasnije tvrdi:

'Nitko – ni Europska unija, ni UN, ni NATO, nisu učinili više od generala Ante Gotovine da bi se završile divljačke borbe u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.'

Kuhner pritom pumpa brojke, i to tako da iz njih isključuje stradanja srpskog stanovništva. Tako piše da su 'Miloševićevi maroderi' u Hrvatskoj pobili skoro 20 tisuća ljudi i raselili njih 200 tisuća, dok su u Bosni i Hercegovini, kako on tvrdi, 'pobili stotine tisuća Hrvata i Bosanaca te raselili dva milijuna'.

Ne pojašnjava da pod Bosancima smatra Bošnjake, ni tko su oni. Ne spominje svjedočanstva o dogovorima za podjelu BiH između Miloševića i Franje Tuđmana. Nigdje ne piše ni o ratu između Hrvata i Bošnjaka, kao ni o zločinima protiv civilnog stanovništva koje su u BiH počinili pripadnici hrvatske strane.

U njegovoj verziji događanja nema, uostalom, ni zločina nad srpskim civilima koje su tijekom rata u Hrvatskoj počinili hrvatski vojni i politički lideri (pravomoćno osuđeni Norac, Glavaš...). Sjetio se tek mrtvih srpskih građana tijekom Oluje, za koje piše da su stradali u trenucima osvete, 'kada vojska i optuženi generali Mladen Markač i Gotovina više nisu bili nadležni za to područje'.

Etničko, pak, čišćenje Srba tijekom akcije Oluja autor u potpunosti pripisuje pokojnom Miloševiću koji je, suočen sa snagom hrvatske vojske, 'naredio da se hrvatski Srbi razmjeste u BiH i na Kosovu' kako bi tamo ostvarili njegove velikosrpske ciljeve.'

'Više od deset godina tvrdio sam da je Gotovina nevin čovjek koji je žrtva pravosudnog lova na vještice. Sada sam opravdan. Još važnije, on je opravdan. Optužbe kojima su ga obasuli bile su smiješne. Pa ipak, izdali su ga političari u Zagrebu – i lijevi i desni – u kukavnom pokušaju da umire Bruxelles i Washington. (...) Gotovina je mučenik za hrvatsku stvar', piše svježe samoopravdani Kuhner.

Washington Times relativno je marginalno konzervativno glasilo. Pokušava biti desničarski pandan svjetski poznatom gradskom rivalu Washington postu, ali mu je tiraža znatno manja (oko 85 tisuća prema oko 585 tisuća Postovih primjeraka dnevno).