PROMET SE NORMALIZIRA

Vulkanski oblaci okrenuli na sjever

21.04.2010 u 10:51

Bionic
Reading

Većina europskih zračnih luka, uključujući mnoge u Velikoj Britaniji i Njemačkoj, otvorena je za promet u srijedu ujutro, gotovo tjedan dana nakon što je zbog oblaka vulkanskog pepela s Islanda zračni promet u Europi našao u gotovo potpunom zastoju

Do utorka navečer tri četvrtine europskog neba otvorene su za promet, a u srijedu prijepodne letovi su obnovljeni gotovo u cijelosti.

British Airways je priopćio da će s Heathrowa i Gatwicka tijekom dana početi s dugim i prekooceanskim letovima, iako će trebati neko vrijeme da se vrati punom rasporedu letenja.

Većina ograničenja podignuta je i u Njemačkoj, a zatvorene su ostale samo neke manje zračne luke. Ujutro je otvorena i luka u Kopenhagenu, najveća u nordijskim zemljama. Finska je također otvorila svoj zračni prostor, a uskoro se očekuje i otvaranje onog iznad južne Švedske.

Islandski meteorološki zavod objavio je u srijedu da vulkan ispod glečera Eyjafjallajokulla izbacuje znatno manje količine dima i pepela nego posljednjih dana, a smjer vjetra je takav da oblak putuje prema sjeveru.

Azijske zračne kompanije, koje su također pretrpjele velike gubitke, također su u srijedu počele s obnovom letova prema Europi.

Croatia Airlines od sutra leti 'po starome'

Croatia Airlines, član udruge Star Alliance, priopćila je danas da od sutra, četvrtka, 22. travnja, njezini zrakoplovi počinju letjeti na svim planiranim letovima u domaćem i međunarodnom prometu.

Normalizacija cjelokupnoga reda letenja omogućena je otvaranjem najvećega dijela europskoga zračnog prostora te cijeloga hrvatskoga zračnog prostora.

Putnici se upozoravaju i mole za razumijevanje zbog mogućih kašnjenja u polasku i dolasku, koja će biti uzrokovana koordiniranim akcijama u sustavu civilnoga zračnog prometa (kontrole letenja, zračne luke i avioprijevoznici) oko ponovnog uspostavljanja redovitoga zračnog prometa nad Europom.

Danas se nastavlja djelomična normalizacija planiranog reda letenja Croatia Airlinesa. Poslije šestodnevnog prekida zrakoplovi opet lete u Frankfurt, München, Amsterdam i Zürich, a poslijepodne i u London.

Najaktualniji podaci o promjenama u redu letenja i dalje se mogu saznati na internetskim stranicama www.croatiaairlines.com, kao i u kontakt centru Croatia Airlinesa na telefon (01) 66 76 555, stoji u priopćenju Službe za odnos s javnošću CA.