ZBRAJAJU SE IZGUBLJENI MILIJUNI

Vulkanska prašina zaprašila Dubrovnik po džepu

22.04.2010 u 19:10

Bionic
Reading

'Dubrovački turizam u svijetu prometne izoliranosti' sastanak je koji je na jednom mjestu okupio predstavnike gradske vlasti i relevantne turističke djelatnike. Glavna tema - prometna izoliranost bisera Jadrana, isključive avio destinacije, koju je erupcija na Islandu potvrdila za hrvatsku top 'bogu iza nogu' destinaciju

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić na sastanku je istaknuo kako je jedina prava dubrovačka veza sa svijetom zračni prijevoz, a kad on zakaže, grad nema alternativu. Erupcija vulkana na Islandu Dubrovniku je nanijela milijunske štete, a ponavljanje ovakvog događaja moguće je svako malo, rekao je Vlahušić.


Iako je dubrovačka zračna luka mirovala svega trinaest sati, zbog europskog zračnog kolapsa otkazano je ukupno 120 najavljenih letova s desetak tisuća putnika. Razlog tomu je to što je većina letova iz Dubrovnika vezana za zapad i sjever Europe na čijim su aerodromima avioni ostali zarobljeni, istaknuo je zamjenik direktora dubrovačke zračne luke Frano Luetić te dodao da je direktni gubitak zračne luke ukupno milijuni pol kuna.

Štete su pred okupljenima zbrajali i hotelijeri, koji su zbog zatvorenog europskog neba otkazali održavanje raznih konferencija. Marino Čehić iz Jadranskih luksuznih hotela tako je istaknuo da je njegova kuća zbog otkazanih kongresa izgubila ukupno 150 tisuća eura, koje će se u neizvjesnoj turističkoj sezoni teško nadoknaditi.

Država ne razmišlja o Dubrovniku koji nije u istoj situaciji kao ostatak zemlje, jer je 90 posto avio destinacija te je prometno izoliran, ističe Čehić. Država bi zbog posebne situacije mogla olakšati silne dadžbine koje nećemo moći plaćati ako se slična situacija ponovi, istaknuo je Čehić te dodao, neka se barem pojačaju subvencije za avio promet.

Direktor marketinga Valamar Resorta Tomislav Dumančić također očekuje pomoć od države kad je riječ o plaćanju dadžbina, tako da se smanji PDV na kompletnu uslugu te pretplate HRT-u i ZAMP-u. Valamar je zbog zatvorenog neba izgubio oko 100 tisuća eura, a neizvjesno je reći hoće li se održati i kongresi zakazani u idućim mjesecima.

Ako se slična situacija ponovi, ona bi uistinu značila katastrofu istaknuo je predsjednik Strukovne grupe putničkih agencija Stanko Ljubić te dodao, gubici su i veći nego što mislimo. Nama se ova izoliranost nije dogodila samo zbog prašine, mi smo izolirani već godinama, izgradnja autoceste stoji, Jadroliniji je neisplativo ploviti do Dubrovnika, a ovaj naš apel i okupljanje svi znamo, beznačajan je, zaključio je Ljubić.

Osim prometne izoliranosti, potegle su se i druge teme koje za vrat drže dubrovački turizam. Tako je predstavnik ugostitelja Ivo Rudenjak istaknuo kako dnevno grad zna izgubiti na stotine tisuće eura zbog činjenice da gosti ne mogu plaćati u devizama.
To je čest slučaj s gostima na kruzerima koji su kao lastavice, ističe Rudenjak, dođu i odu, a da ne potroše ni euro, jer im se za par sati koliko su u gradu ne da trošiti na redove u bankama. Drugi je problem potpuno neorganizirani zabavni i noćni život grada, zbog kojeg nerijetko, kaže Rudenjak, gosti putuju za Crnu Goru i Trebinje.

Parola za turističku strategiju na hrvatski način i dalje ostaje - 'Uvijek isto, a uvijek tako nepredvidljivo'. Na kraju balade grad je zbog domaće neaktivnosti te u isto vrijeme aktivnosti vulkana ukupno izgubio desetak milijuna kuna.