'PROTJERIVANJE ĆIRILICE'

Vulin: Kako će EU reagirati na rasizam u Hrvatskoj?

18.08.2015 u 13:46

Bionic
Reading

Aleksandar Vulin, srpski ministar rada, reagirao je u utorak na odluku vukovarskog Gradskog vijeća o promjeni statuta kojom na gradskim ustanovama, trgovima i ulicama nisu predviđene dvojezične ploče. 'Ako EU može svojoj članici dopustiti da zabrani upotrebu pisma jednom narodu, da zabrani sjećanje na Srbe kojih u Hrvatskoj više nema, ili ih ima vrlo malo, ako može tako nešto dopustiti, pitanje je kakve su to onda njene vrijednosti', rekao je Vulin

'Jesmo li mi onda zreli za EU, ako EU ne može reagirati na čist, jasan primjer rasizma?', zapitao se ministar rada Srbije.

Novinarima je na otvaranju Sajma zapošljavanja u Požarevcu rekao da 'nažalost nije iznenađen' odlukom vukovarskog Gradskog vijeća da 'protjera' ćirilično pismo s gradskih ustanova, trgova i ulica.

'Prije godinu dana, prije dvije godine, kada se počelo s razbijanjem ćiriličnih ploči u Vukovaru i kada je najjednostavnija i potpuno civilizacijska mogućnost da pišete i čitate na svom jeziku u Republici Hrvatskoj dignuta na razinu građanskog sukoba, ja sam rekao da bi onaj tko razbija ćirilične ploče jednog naroda razbijao i glave djece tog naroda samo da može. I samo da smije', istakao je Vulin, izvještava Tanjug

Zamolio je nadležne u EU da se zamisle i postave sebi jednostavno pitanje - što bi učinili i kako bi reagirali, koliko bi im vremena trebalo da izađu s jasnom reakcijom i jasnim priopćenjem da je ovo učinjeno za bilo koji drugi narod u Europi, za bilo koju boju kože ili religiju.

'Može li netko zamisliti da, recimo, u Belgiji netko zabrani upotrebu njemačkog jezika? Ili da netko u Belgiji zabrani upotrebu francuskog jezika ili da u Italiji zabrane njemački jezik?', zapitao je Vulin.

Dodao je da je nakon zabrane ćiriličnog pisma ostalo da se zabrani samo još Srpska pravoslavna crkva.

'I onda zaista Srba više neće biti ni u sjećanju. Spomenici se već ruše, kao što znate, u Novoj Gradiškoj je prije nekoliko dana srušen spomenik koji je trebao biti sjećanje na pobijene u posljednjem ratu', istakao je Vulin, prenosi B92.

Zamolio je hrvatsku Vladu da reagira i da, kako je naglasio, raspusti Vijeće koje se proslavilo pjevanjem ustaških pjesama i koje je zabranilo upotrebu ćiriličnog pisma te da reagira 'onako kako bi svatko civiliziran' reagirao na tu pojavu rasizma.