OTVORENA PITANJA

Vukušić i Jurčević - savjetnici ministra branitelja, ali kojeg?

27.01.2016 u 19:14

Bionic
Reading

Ministar branitelja Mijo Crnoja ne gubi vrijeme - imenovao je već dvojicu savjetnika u svom kabinetu, dr. Hermana Vukušića i dr. Josipa Jurčevića. Tu informaciju obznanio je Jurčević u sinjoćnjoj emisiji 'Otvoreno' na HRT-u, gdje je i gostovao u svojoj novoj, savjetničkoj ulozi. Taj povjesničar, inače zaposlen na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar, svesvrdno je branio Crnoju koji je, prema njegovim riječima, politički i psihološki 'pribijen na križ'

Jurčević je u 'Otvorenom' potvrdio da je 'formalizirao' svoj status u Ministarstvu. Otkrio da je isto učinio i Herman Vukušić te najavio da se Crnoja neće zaustaviti na samo dvojici savjetnika. 'Bit će ih vjerojatno još', kazao je Jurčević.

Povjesničar danas nije odgovorio na upit tportala kada je počeo teći njegov savjetnički posao na adresi Savska 66, kao ni je li on tamo angažiran u svojstvu službenika ili posebnog savjetnika te hoće li volontirati ili primati plaću u Ministarstvu branitelja. U toj instituciji zasad ne otkrivaju kada su i na koje funkcije angažirani Jurčević i Vukušić. Potraga za sugovornikom u Ministarstvu branitelja, gdje trenutno nema glasnogovornika niti osobe zadužene za odnose s javnošću, završila je u Kabinetu ministra, gdje nam je tajnica jutros zbunjeno poručila da nazovemo za sat vremena, ali poslije nije odgovarala na pozive.

Zapošljavanje Jurčevića na radno mjesta savjetnika ministra branitelja moglo bi biti problematično utoliko što je Ustavni sud krajem 2015. ukinuo odredbu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima, prema kojoj su se službenici u kabinetima ministara mogli imenovati bez javnog natječaja. Prelazak je omogućen onima koji rade u državnom ili javnom sektoru, no i tada mora postojati jasna procedura koja rezultira sporazumom između institucije koju službenik napušta i one u koju dolazi. Je li Ministarstvo zatražilo od Instituta 'Ivo Pilar' premještaj Josipa Jurčevića? Iz Instituta su nam suho poručili da će odgovor na to pitanje dati u zakonskom roku od 15 dana. Na internetskim stranicama Instituta Jurčević se još uvijek navodi kao njihov djelatnik, što znači da je on - ako je savjetnički status formalizirao kao službenik - trenutno zaposlen i u Ministarstvu branitelja i u Institutu 'Ivo Pilar'.

Herman Vukušić, psihijatar s Klinike za psihološku medicinu KBC-a Zagreb, najavio je za tportal da će u poslijepodnevnim satima preuzeti 'rješenje' o svom savjetničkom angažmanu u Ministarstvu branitelja i tada će odgovoriti na sva pitanja, uključujući i ono kako točno glasi njegova nova funkcija. Spremno je zato odgovorio na pitanje hoće li volontirati ili će za svoj rad u Ministarstvu branitelja ipak primati novčanu naknadu.

'Volontirat ću, to je apsolutno bio i uvjet da postanem savjetnik', kazao je Vukušić. Podsjetio je da je takav status već imao u mandatu bivše ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor, kao i ministra Tomislava Ivića.

Imenovanje posebnih savjetnika, prema Zakonu o Vladi, u ingerenciji je ministara. Pojedini član Vlade može imenovati posebnoga savjetnika uz suglasnost predsjednika Vlade, dok za ostale savjetničke pozicije - poput glavnog savjetnika, 'običnog' savjetnika, stručnog savjetnika, višeg stručnog savjetnika itd. - potpis premijera nije potreban. No, s obzirom da će premijer Tihomir Orešković uskoro priopćiti hoće li ministra Crnoju uopće ostaviti na toj dužnosti, moguće je da će novoimenovani savjetnici savjetovati nekog drugog ministra branitelja. Ako ih bude htio.