petrovačka dola

Vukovar zabranio odlaganje otpada iz drugih gradova na svom odlagalištu

28.04.2023 u 15:16

Bionic
Reading

Na odlagalište otpada Petrovačka dola kod Vukovara od 1. svibnja, odlagat će se samo otpad iz grada Vukovara dok ostali gradovi koji su to do sada činili, više neće moći odlagati svoj otpad na to, uz Županju, jedino odlagalište otpada u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Potvrdio je to i zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Filip Sušac koji je rekao kako su gradske vlasti prinuđene na to kao i da mu je žao drugih gradonačelnika i načelnika koji će se morati snaći na neki drugi način.

„Žao nam je što su brojni gradovi ovime upali u velike probleme. Državna politika gospodarenja otpadom se mijenja iz godine u godinu i zaista se nalazimo u nezavidnoj situaciji. Još 2019. godine smo pokrenuli inicijativu za proširenjem kapaciteta, još tada smo krenuli postupati, no nismo dobili odgovore nadležnog ministarstva", kaže Sušac.

Po njegovim riječima, odlagalište otpada Petrovačka dola premašilo je svoje kapacitete za prijem otpada i rješenje se tražilo duže vrijeme.

Međutim, kako navodi, nedavno je ipak došlo do razgovora s ministarstvom i postignut je određeni dogovor koji bi trebao rezultirati darivanjem čestice u vlasništvu države Gradu Vukovaru kako bi se proširilo sadašnje odlagalište.

"Kada dogovor zaživi i čestica bude darovana, pokrenuta će biti Javna nabava za izgradnju nove kazete koja bi mogla biti završena do veljače ili ožujka iduće godine", najavio je Sušac.

Iz vinkovačkog poduzeća „Nevkoš”, koji je jedan od osam davatelja javne usluge odvoza miješanog komunalnog otpada koji su temeljem ugovora otpad odvozili na odlagalište Petrovačka dola u Vukovaru, poručuju kako se problem odlagališta otpada u Vukovarsko-srijemskoj županiji mora što prije riješiti.

"Za sada smo se snašli na način da ćemo otpad s područja grada Vinkovaca te pet općina prevoziti na odlagališta diljem Slavonije. To međutim, nije rješenje. Nadamo se stoga kako će se problem s Petrovačkom dolom riješiti što prije, a do tada mi ćemo učiniti sve kako naši korisnici ne bi trpjeli zbog ovog problem s kojim se suočavamo", kazao je direktor "Nevkoša" Ivan Bertić.

Po njegovim riječima, "Nevkoš", koji ima koncesiju za odvoz otpada s područja Grada Vinkovaca te općina Andrijaševci, Tordinci, Nuštar, Ivankovo i Jamina, mjesečno zbrine oko 600 tona miješanog komunalnog otpada.