POTPREDSJEDNIK EUROPARLAMENTA

'Vukovar je simbol prošlosti i budućnosti Europe'

08.04.2013 u 11:56

Bionic
Reading

Prigodnom svečanošću u Vukovaru se u ponedjeljak obilježava završetak obnove pročelja Radničkog doma, jednog na najreprezentativnijih objekata u baroknom središtu toga grada, izgrađenog 1897. godine kao Grand hotel, a razrušenom 1991. godine u topničkim napadima bivše JNA na Vukovar

U dvije godine obnove pročelja Radničkog doma uloženo je 1,64 milijuna eura koje su osigurali Europski parlament i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, dok se procjenjuje kako će za unutarnje uređenje biti potrebno osigurati još oko 2,7 milijuna eura.

Prije svečanosti obilježavanja završetka radova, u još uvijek neobnovljenoj velikoj dvorani Radničkog doma započela je javna rasprava pod naslovom 'Prvi izbori za članove Europskog parlamenta u Hrvatskoj: očekivanja građana' na kojoj su glavni govornici predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i potpredsjednik Europskog parlamenta Miguel Angel Martinez kojega je jutros u svome uredu primio vukovarski gradonačelnik Željko Sabo.

U izjavi novinarima nakon sastanka Miguel Angel Martinez kazao je kako mu je, gledajući Vukovar, u glavi misao na Guernicu i katastrofu koja se dogodila u Španjolskoj, a koju je ovjekovječio i Picasso.

'Vukovar je simbol svega onoga što se Europi događalo u prošlosti, kada su često susjedi napadali susjede, a države na države bez razumnog razloga', kazao je dodajući kako je međutim Vukovar i simbol nove ujedinjene Europe nastale na sloganu 'Nikad više'.

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo ocjenio je kako je mir najveće postignuće Vukovara nakon ratnih razaranja u Domovinskom ratu.

Među brojnim uzvanicima, svečanosti obilježavanja završetka obnove pročelja Radničkog doma trebali bi pored Leke i Martineza, nazočiti i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, šef Delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren kao i stalna predstavnica Ujedinjenih naroda za razvitak (UNDP) Louise Vinton