REPROGRAM JAVNOG DUGA

Vujčić ne prihvaća inicijativu Rohatinskog

26.04.2014 u 09:59

Bionic
Reading

Guverner HNB-a Boris Vujčić komentirao je za Dnevnik 3 najavu uvođenja poreza na kamate na štednju od 1. siječnja 2015.

'Ako zakon bude donesen po rezidencijalnoj osnovi, ne bi trebalo doći do odljeva štednje u inozemstvo, pogotovo ako će stopa oporezivanja biti 12%, jer ona ne bi učinila atraktivnijim ulaganja u inozemstvu gdje su kamatne stope niže. Ako dođe do izlijevanja depozita u dionice ili obveznice, to bi s jedne strane utjecalo na djelomičnu promjenu pasive banaka, a s druge strane bi poduzećima otvorilo mogućnost alternativnih oblika financiranja', kazao je Vujčić.

Na pitanje da komentira navode da je HNB pasivan u vođenju monetarne politike, guverner je odgovorio kako zakonski nije dozvoljeno da se monetarna politika koristi za reprogramiranje javnoga duga. 'Likvidnost možemo kreirati i na druge načine, ali za to su potrebni preduvjeti. Opasno je ljudima poručivati da je rješenje u monetarnoj politici, treba riješiti realne probleme, a ne izlaz tražiti u štampanju novca', rekao je.


Građanima je poručio da se definitivno ne trebaju bojati inflacije. Ona je trenutno niska, a u 2015. će ostati ispod prosjeka od zadnjih godina. Kuna je stabilna i takva će ostati. Stabilna kuna je osnova za makroekonomsku sigurnost, dodao je.

Prema guvernerovim riječima, banke imaju sedam do osam milijardi kuna viška likvidnosti, drže je u HNB-u po nula posto prinosa, a mogu je plasirati poduzećima i zarađivati šest posto više od toga. HNB je kreirao taj višak likvidnosti kako bi ga banke plasirale u gospodarstvo.

Prema najnovijem programu, HNB otkupljuje 50 posto blagajničkih zapisa od komercijalnih banaka za svaki kredit koji daje poduzećima. Od studenoga do travnja tako će otkupiti 625 milijuna blagajničkih zapisa na temelju kojih je plasirano oko 1,4 milijarde kuna novih plasmana poduzećima. To je omogućilo rast kredita poduzećima od 1,5 posto, što je, s obzirom na pad gospodarske aktivnosti u RH i situaciju u ostalim europskim zemljama, prilično dobar rezultat, smatra guverner.

Ni prema procjeni HNB-a ove godine neće biti gospodarskog rasta. Detaljnu prognozu HNB će iznijeti u srpnju. Ovog trenutka ne vide pad BDP-a. 'Za rast su ključne investicije privatnog sektora', kazao je Vujčić.