RATNI ZLOČINAC IZ TREBINJA

Vučurević pobjegao u BiH; Hrvatska traži očitovanje Srbije

12.09.2011 u 15:14

Bionic
Reading

Hrvatsko ministarstvo pravosuđa zatražit će od srbijnaskih vlasti službeno očitovanje o svim okolnostima bijega ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića iz Srbije u BiH, čime je onemogućen završetak postupka njegova izručenja Hrvatskoj koja ga traži zbog ratnih zločina počinjenih na dubrovačkom području između 1991. i 1995.

U hrvatskom ministarstvu pravosuđa još nisu dobili službenu potvrdu da je Vučurević u BiH, a kad takvu potvrdu dobiju, diplomatskim putem će od srbijanskih vlasti zatražiti službeno očitovanje o svim okolnostima njegova bijega jer je to onemogućilo završetak postupka njegova izručenja Hrvatskoj.

Izručenje je zatraženo zbog optužnice koju je protiv njega Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podignulo u listopadu 2008. zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika između 1991. i 1995.

Vučurević je uhićen u početku travnja na graničnom prijelazu Karakaju u Malom Zvorniku, na temelju tjeralice raspisane u Hrvatskoj koja je tjedan kasnije zatražila i njegovo izručenje. Izručenje je potom zatražila i BiH jer se protiv njega vodi istraga zbog ratnih zločina u Trebinju.

Dva mjeseca nakon toga Vučurević je pušten da se brani sa slobode, uz zabranu napuštanja Srbije, no potkraj prošlog tjedna on se iz Trebinja javio svom branitelju u Srbiji i rekao mu da nije više mogao izdržati sve što mu se događalo u Beogradu, gdje je živio u lošim uvjetima nemajući čime platiti smještaj i troškove liječenja.

Nakon bijega beogradski viši sud je izvijestio da je 7. rujna odobrio Vučurevićevo izručenje i Hrvatskoj i BiH, ali i da nema podatak da je napustio Srbiju. Vučurević je jučer za Federalnu televiziju (FTV) izjavio da ne želi da mu se sudi u Hrvatskoj te da 'sramotnu optužnicu' iz Hrvatske želi odbaciti pred sudom u BiH.

Po zakonu BiH ne može izručiti Vučurevića drugoj državi budući da ima bosanskohercegovačko državljanstvo. Pomoćnik ministra pravosuđa BiH Srđan Arnaut izjavio je da da hrvatsko pravosuđe može ustupiti sudski spis BiH, čije bi odvjetništvo odlučilo o vođenju toga sudskog postupka.