VERAN MATIĆ

Vučićev izaslanik na komemoraciji: Kreira se politika za stabilan odnos prema prošlosti

25.08.2020 u 11:53

Bionic
Reading

Izaslanik srpskog predsjednika za pitanje nestalih Veran Matić ustvrdio je u utorak na komemoraciji za srpske civilne žrtve rata ubijene tijekom i nakon Oluje, da se po prvi puta kreira politika koja će predstavljati stabilan stalni odnos prema suočavanju s prošlošću.

"Po prvi puta se događaju zajedničke komemoracije i kreira politika koja će predstavljati jedan stabilan stalni odnos prema suočavanju s prošlošću", izjavio je izaslanik Aleksandra Vučića u Plavnom gdje je održana komemoracija za civilne žrtve rata ubijene tijekom i nakon Oluje.

Smatra da je veoma važno da netko tko se bavi pitanjima nestalih pojavljuje na ovakvim mjestima i sudjeluje u simboličnim gestama, komemoracijama, ali i u praktičnim komunikacijama vezanima za pronalazak nestalih i prikupljanje informacija vezanih za nestale. "To je zajednička misija", poručio je Matić na komemoraciji koja se nastavila u Gruborima.

Dojma je da je atmosfera ovogodišnjeg obilježavanja drugačija, pozitivnija nego prethodnih te je poručio da je ta promjena veoma važna.

Pitanje nestalih je, naglašava, humanitarno pitanje, ali ovisi o političkoj volji. "Veoma često se politizira, veoma često se u zategnutim međudržavnim odnosima i između određenih politika pitanje nestalih zloupotrebljava u političke svrhe. Kada imamo pozitivnu atmosferu i u političkim komunikacijama to predstavlja nemjerljiv doprinos za rad na ovom teškom pitanju", ustvrdio je Matić.

Vezano za pitanje dolaska predstavnika SDSS-a 18.studenog na Dan sjećanja na Vukovar, rekao je da je to pitanje o kojem će se dogovoriti predstavnici SDSS-a i HDZ-a. "Uradit će sigurno nešto što je najbolje u ovom trenutku, oni će procijeniti da li će biti kontraefekata ili opasnosti", dodao je.

Istaknuo je da Vukovar sa sobom nosi veliku težinu i posebnost, mjesto je stradanja i Srba i Hrvata i drugih koji su tu živjeli. 

"Važna je zajednička komemoracija, zajednički odnos prema žrtvama i prema pronalasku nestalih. Tamo ima 550 nestalih, oko 80 Srba, ostalo Hrvata i zaista je to jedno veliko pitanje. Kao što je posebno pitanje i Oluja gdje je veći broj nestalih Srba", dodao je.

Matić je također najavio da će  razgovarati s ministricom Natašom Tremišak i kninskim gradonačelnikom Markom Jelićem o povratku zainteresiranih mještana u svoje selo.

Na komemoraciji u Plavnom je kod središnjeg križa služen parastos svim žrtvama, čemu je prisustvovalo dosta ljudi. Nakon parastosa su pod križem postavljene crvene ruže.

Na komemoraciji su bili predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, državni tajnik u Ministarstvu uprave Darko Nekić te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar.

U Plavno su stigli i saborska zastupnica srpske manjine Anja Šimpraga, Eugen Jakovčič iz Documente i generali HV- a u mirovini Luka Đanko i Veselko Gabričević.