Pred Zidom

Vučić opet dramatičan: Ucjenjuju nas, prijete sankcijama i izolacijom

23.01.2023 u 21:35

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u svom novom, danima najavljivanom obraćanju javnosti na temu odnosa s Kosovom - neposredno nakon razgovora na temu s predstavnicima SAD-a, Europske unije, Njemačke, Francuske i Italije - u tradicionalno dramatičnom tonu najavio je 'jako tešku godinu' te otkrio s čime su ga suočili predstavnici međunarodne zajednice. Ukratko, sa zaustavljanjem pristupanja Europskoj uniji, ukidanjem bezviznog režima te ekonomskim sankcijama povlačenjem stranih investicija ako ne prihvati njihov plan za Kosovo

On to još uvijek nije učinio, no čini se da je barem zasad pristao na sve zahtjeve osim jednoga - članstvo Kosova u Ujedinjenim narodima.

Da bi Vučićevo obraćanje poprimilo uobičajeni bizarni karakter, pobrinuo se na samom kraju kada je objavio da je, pored nalazišta s rezervama od 500 tona, pronađen još jedan izvor zlata koji spada 'među stotinu najvećih na svijetu'. Samu lokaciju nije želio otkriti jer, kaže, osim njega poznata je još samo jednoj osobi.

'Dogovorili smo taktičke poteze i tko će što preuzeti na sebe, ali čuvat ćemo Srbiju. Ako na izbor imamo s jedne strane izolaciju i sankcije, a nema gorih sankcija od povlačenja investicija, što mi je tri puta rečeno u lice, a s druge strane prihvaćanje sporazuma i ulazak Kosova u UN, ja sam za kompromis ukoliko je on moguć', rekao je Vučić.

Sporazum koji je Beogradu i Prištini stavljen na stol originalno je nazivan 'njemačko-francuskim prijedlogom', no iza njega su potom stale sve zapadne sile - uključujući pet članica EU-a koje dosad nisu priznale kosovsku nezavisnost. Time je, rekao je srpski predsjednik, taj dokument zapravo postao pregovarački okvir Srbije za pristupanje Uniji.

'Europa je de facto u ratu i ne želi geopolitička iskakanja u svom dvorištu, a Srbija je njihovo dvorište. Napad Rusije na Ukrajinu upravo nama je postao najveći problem. Došla je 'velika petorka' i u drugoj rečenici priopćeno mi je da moramo prihvatiti njihov plan jer ćemo se u suprotnom suočiti s prekidom procesa europskih integracija, sa zaustavljanjem i povlačenjem investicija i sveobuhvatnim mjerama koje će nanijeti štetu Srbiju. Srbija mora nastaviti europski put jer bismo u suprotnom bili ekonomski izgubljeni', potvrdio je Vučić ono o čemu se u tamošnjoj javnosti već tjednima špekulira.

Spomenuti plan de facto predviđa međusobno priznanje, premda ono ne bi bilo objavljeno barem još deset godina. No bilo bi formalni uvjet za ulazak ovih država u Europsku uniju. Sporna je, čini se, jedna odredba kojom se dvije strane neće međusobno sprječavati u ulasku u međunarodne organizacije, a prevedeno to znači da se Srbija neće moći protiviti ulasku Kosova u UN. To je 'crvena linija' koju je Vučić postavio i razlog zbog kojeg se 'brine i noćima ne spava', kako je nebrojeno puta rekao. Priznao je da Srbija neće moći spriječiti ulazak Kosova u Vijeće Europe, ali ni u NATO.

'Zamrznuti konflikt je najgore rješenje', ponovio je i u ponedjeljak navečer, a dio srpske političke javnosti koja zaziva oštar odgovor međunarodnoj zajednici nazvao 'dobrovoljnim darivateljima tuđe krvi'.

'Ja ću na sebe preuzeti opterećenje i kupiti dodatno vrijeme za Srbiju', rekao je Vučić, a na pitanje postoji li mogućnost da iz taktičkih razloga podnese ostavku i izazove izbore, odgovorio je:

'Svi smo smrtni, a meni je ovo zadnji mandat predsjednika. Bude li potrebe da na bilo koji način sačuvam državu i u nekom trenutku kupim vrijeme, ne bih se libio ni od toga. No ovo nije taj trenutak. Ja sam vojnik države. Bojim se da će se stanje u Ukrajini pogoršati, da će se sukob dodatno proširiti i na druge teritorije, a mi se moramo pobrinuti da to ne bude naš teritorij', rekao je srpski predsjednik.

  • +9
Aleksandar Vučić Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

Više puta naglasio je da Srbiju čeka 'jako težak period' i spomenuo drugu polovicu ove godine.

'Više ne postoji racionalan pristup rješavanju problema i to sam vidio u ovim razgovorima. Isteklo je vrijeme za razum, nitko nas ne želi slušati. Oni imaju svoju agendu, a to je poraz Rusije i sve što se tome nađe na put bit će počišćeno', slikovit je Vučić.

U jednom trenutku svog obraćanja javnosti povukao je i paralelu sa Slobodanom Miloševićem, koji, tvrdi, 1999. godine do posljednjeg trenutka nije vjerovao da će na Srbiju pasti ijedna bomba. Najavio je da će u rješavanje problema oko Kosova aktivnije uključiti vladu i parlament, ali i crkvu te moguće i referendum, očito kako bi podijelio odgovornost za neminovnu kapitulaciju.

Za utjehu, objavio je da postoje velike šanse za formiranje zajednice srpskih općina na sjeveru Kosova jer su, navodno, Amerikanci odlučni da se to provede. Osim pune autonomije u obrazovanju, ekonomiji, zdravstvu i brojnim drugim pitanjima, Vučić očekuje formalnu vezu takve tvorevine sa službenim Beogradom, koji bi tako financirao njene potrebe.