DUGOOČEKIVANO OBRAĆANJE

Vučić: Putin je iskoristio Kosovo za zaštitu ruskih interesa

06.05.2022 u 18:46

Bionic
Reading

U dugoočekivanom obraćanju javnosti, srpski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je da se Srbija u prethodnih 10 godina suočila s brojnim krizama, od katastrofalne financijske krize, ogromnih poplava, velike migrantske krize, kroronavirusa... 'U naše vrijeme prisustvujemo svjetskom sukobu, netko će reći treći svjetski rat', rekao je Vučić

'Unatoč tome što je danas nepopularno u Srbiji, a prema posljednjim istraživanjima, prvi put imamo jasnu većinu građana Srbije koji su protiv ulaska u Europsku uniju. Nije naš posao da podilazimo javnom mnijenju, ali da ga čujemo, i zato je moja poruka svima da će Srbija biti snažnija na europskom putu', rekao je Vučić, prenosi Blic.

Kako je kazao, razumije da su ljudi ljuti, što zbog pritisaka zbog Kosova, što zbog sankcija, ali moraju razumjeti što to ovdje Europska unija radi.

Kako kaže, u međunarodnim odnosima ne postoji ljubav.

'Nalazimo se na europskom putu, snažnije ćemo ići tim putem, i boriti se da postanemo dio europske porodice naroda', rekao je Vučić

Kosovo

Za Srbiju je, kaže, važno Kosovo i očuvanje srpskog naroda.

'Obavili smo važne razgovore. Mi u prethodnim godinama od kada je na vlasti Albin Kurti, za 50 posto imamo povećan broj incidenata i napada. Na to nitko nikada nije reagirao', rekao je Vučić.

'Dijalog gotovo da ne postoji. Imali smo pokušaj u Berlinu, ali gospoda iz Prištine su to učinili nemogućim. Čak su se bavili i priopćenjem koje ćemo pustiti', rekao je Vučić.

Cijela politika se, kaže, danas svela na to da bi 'mnogi glumili Zelenskog'.

Kako kaže, u međuvremenu su se dogodile brojne stvari.

'Naša situacija je promijenjena na lošije, i poslije izjava predsjednika Rusije Vladimira Putina, ne zato što je htio da našteti Srbiji, već što je to iskoristio za zaštitu ruskih interesa', kaže Vučić.

On je citirao razgovor Putina i glavnog tajnika UN-a Guterresa, gdje su se dotakli Kosova.

'Guterres je rekao da UN nije priznao Kosovo, ali je Putin rekao da međunarodni sud jest', citirao je Vučić.

Kako kaže, Putin se pozvao želeći zaštititi ruske interese, pravni temelj za upad u Ukrajinu, političko-pravni okvir, i iskoristio presedane koji postoje.

Putin je, braneći svoje poteze, povukao argument koji nije lagan.

'Pošto na Zapadnu znaju, ma kako govorili da je ovdje bila prevencija genocida, Putin kaže isto to za Donbas. Ni jedni ni drugi nisu vodili posebno računa o Srbiji. Sada će cijeli Zapad, da bi uskratio Putinu argumente, tražiti od Srbije da brzo ide ka priznanju nezavisnosti Kosova, da bi Putinu rekli da to nije isti slučaj', istakao je Vučić.

Zato će se Srbija, kaže Vučić, sada nalaziti pod pristiscima.

'Svi europski lideri su mi rekli da im je Putin u razgovoru inzistirao na slučaju Kosova. To ne znači da će Rusija priznati Kosovo, ali ćemo mi biti pod velikim pritiskom, da Putin ne bi tu argumentaciju mogao koristiti', rekao je.