SASTANAK U BEOGRADU

Vučić: Nismo tu da bismo se voljeli ili grlili

06.12.2017 u 15:38

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se medijima nakon sastanka u Beogradu s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji su sinoć stigli u taj grad u službeni posjet

'Imali duge razgovore, najviše vremena smo proveli nas četvorica u razgovoru, zatim su naše delegacije razgovarale. Naši ekonomski rezultati suradnje su iznad nivoa političkih odnosa, koji nisu loši, a naša trgovinska razmjena je 1.4 milijarde eura, što BiH svrstava među najznačajnije vanjskotrgovinske partnere Srbije i obrnuto. Uspjeli smo otkloniti nekoliko barijera u međusobnoj trgovini i to se danas vidi', istaknuo je Vučić, javlja N1.

  • +3
Primanje Predsjedništva BiH u Beogradu Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Naglasio je da postoje tri važna pitanja koja treba riješiti.  

Jedan od njih je i autoput Beograd - Sarajevo. Mi smo iznijeli fer stav, rekli smo i pokazali što gradimo na koridoru 11. Približavamo Beograd i Sarajevo i ostaje nam 60 kilometara do Kotromana. Onda nam ostaje još 106 kilometara. To je važno za povezivanje bošnjačkog življa i Bošnjaka u Sarajevu. Prije svega, Srba i Bošnjaka na teritoriju Srbije i BiH. Sačekat ćemo konačnu odluku BiH po tom pitanju', rekao je Vučić.

Drugo pitanje je bilo pitanja utvrđivanja granica.

’Model je takav, to je naš prijedlog i čini se da smo dobili suglasnost, a rekli smo da želimo imati HE Zvornik i Bajinu Baštu na teritoriju Srbije. Razgovarali smo o dva dijela na teritoriji općina Priboj i Rudo gdje bismo išli u razmjenu teritorija metar za metar', kazao je Vučić.

Treće pitanje je bilo da će stav Predsjedništva BiH, dok Srbija ne zauzme drugačiji stav po pitanju Kosova, biti isti kao srpski.

'Način na koji smo htjeli preurediti granicu mislim da pokazuje da Srbija podržava integritet BiH. Mi tu nismo da bismo se voljeli ili grlili, nego da bismo rješavali probleme', poručio je Vučić.