NAJVEĆI PANIČAR

Vučić najavio 'najteži period od 1945.': 'Nadvijaju se ogromni i tamni oblaci'

15.04.2024 u 11:28

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da će za tri do četiri mjeseca biti najgora situacija u svijetu, i to od Drugog svjetskog rata.

Aleksandar Vučić osvrnuo se na geopolitičku situaciju u svijetu, rekavši kako je mnogo žarišta, dok velike sile imaju svoju perspektivu - "dobro je dok se to događa negdje drugdje", rekao je za RTS.

"To je dobro dok se to događa negdje drugdje, tako oni misle. Dugoročno, ne vidim rješenje jer se stvari menjaju, neki se odupiru tim promjenama", rekao je srpski predsjednik te dodao da "postoje brojna kršenja međunarodnih ugovora, samo što su neki bili vrlo precizni pri određivanju i pokazivanju onih koji su Povelju UN-a sada prekršili, a nije im baš bilo stalo do činjenice što su to prekršili kada su oni to činili nama."

"Ali što da radite, ta vrsta licemerja i igra međunarodne politike, tko je jači – tlači, i to je to. To je osnovni princip međunarodne politike, tako da se mi ostavimo svih njihovih priča o međunarodnom pravu. Mi mali se moramo držati međunarodnog prava jer nam je to jedino za što se možemo uhvatiti, a ovi veliki, oni će se tući i tući, i bit će sve jače i bit će sve gore", požalio se Vučić.

'Dolazi najteži period'

Srpski predsjednik ranije je rekao kako se nad Srbijom "nadvijaju ogromni i tamni oblaci", dodavši kako "nakon ljeta dolazi period možda najteži od 1944. godine do danas."

U još jednoj mračnoj prognozi srpski je predsjednik kazao i da Europu i Srbiju u idućih šest mjeseci čeka najteži period od 1945.

"Narednih šest, nešto više od šest i po mjeseci bit će najteži za Europu nakon Drugog svjetskog rata u cjelini. Za nas možda i ne najteži, ali bit će jedna od najsloženijih godina za građane Srbije od 1945. godine. Nisam miran, ali vjerujem da ću o tome moći više govoriti kad se vratim iz New Yorka. Naporni dani su pred nama", rekao je tijekom posebne sjednice Skupštine na kojoj je tema bila Kosovo.

  • +5
Aleksandar Vučić Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

'Svjetski moćnici će lobirati za rezoluciju o Srebrenici, mi ćemo se tome suprotstaviti jače nego što oni misle'

Predsjednik Vučić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, rekao da je za građane Srbije od presudne važnosti da Vlada radi svoj posao, da rade što mogu, da se bore.

To ukazuje na to da nam perspektiva nije velika, te da protiv sebe imamo najdominantnije svjetske sile Zapada.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici, Vučić je rekao da su SAD, Italija i Francuska kosponzori rezolucije.

"Dobili smo službeni stav da će lobirati i boriti se za tu rezoluciju, odgovorio sam u istom razgovoru da nisam očekivao drugačije. Kakvog heroja imate protiv sebe i morat ćete se boriti, jer i mi mislimo da bore se", rekao je Vučić, ali i dodao da je metaforički rekao heroj, ali da i Srbiju smatra herojem.

Suprotstavit ćemo se jače nego što oni misle, istaknuo je Vučić.