'UPOZORIO SAM EU'

Vučić izvrijeđao brata albanskog premijera

15.10.2014 u 14:29

  • +25

Beograd: Tučnjava i neredi na utakmici Srbije i Albanije

Izvor: Reuters / Autor: Marko Đurica

Bionic
Reading

Incident na utakmici Srbija - Albanija bila je organizirana akcija s ciljem urušavanja stabilnosti u Srbiji i cijeloj regiji, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić, dodajući da je predstavnike Europske unije tri sata uoči utakmice upozorio da se sprema provokacija

'Namjera albanskih ekstremista bila je da se Srbija pokaže kao zemlja netrpeljiva prema različitostima i da se ponize svi njeni građani', rekao je Vučić u intervjuu za svečani broj povodom 61. rođendana Novosti.

Komentirajući incident na sinoćnjoj utakmici, rekao je: 'Htjeli su zgaziti naš ponos, ali smo sačuvali obraz i bandi lažnih albanskih dužnosnika koji su bili u svečanoj loži pokazali jasnu razliku između nas i njih. Država će poduzeti sve zakonom predviđene mjere da se kazne svi počinitelji za koje se utvrdi da su činili kaznena djela.'

U trenutku davanja intervjua još uvijek se čekao službeni stav Bruxellesa, a on je u međuvremenu stigao.

'Čekam reakciju Europske unije, čije sam predstavnike ovdje tri sata prije utakmice obavijestio da Albanci spremaju provokacije i težak incident', ogorčeno je konstatirao Vučić, pišu Novosti.

EU: 'Ne' politici na stadionima

U međuvremenu je Europska unija poručila da je razočarana zbog prekida nogometne utakmice Srbija - Albanija nakon provokacije, istaknuvši da se politika ne smije voditi na stadionima.

'Razočarani smo prekidom utakmice nakon provokacije. Vjerujem da su srpske vlasti pokazale profesionalizam u upravljanju situacijom', rekla je Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.


Ona je također odbacila neke navode srpskih medija da je u provokaciji ulogu imala Europska unija te istaknula važnost regionalne suradnje.

'Posebno ističemo važnost regionalne suradnje i planiranog posjeta albanskog premijera Edija Rame Beogradu za nekoliko dana', rekla je Kocijančič, dodajući da se politika ne smije voditi provokacijama na stadionu.

U utorak navečer u Beogradu je krajem prvog poluvremena prekinuta utakmica Srbija -Albanija.

U 44. minuti, kod rezultata 0:0, iznad terena stadiona Partizana pojavio se mali leteći objekt na daljinsko upravljanje s albanskom zastavom. Srpski nogometaš Stefan Mitrović uhvatio je zastavu, a na njega su potom nasrnuli albanski nogometaši u pokušaju da mu je otmu. Na teren je potom utrčalo nekoliko navijača i nastala je opća tučnjava, pa je sudac utakmice Martin Atkinson iz Engleske odlučio prekinuti dvoboj.