vrEMENSKA PROGNOZA

Vrućina ne posustaje: I danas sparno, ali uz pljuskove s grmljavinom. Od ranog jutra prometne nesreće i gužve na Lučkom

27.08.2022 u 07:24

Bionic
Reading

Posljednji je vikend u kolovozu. U subotu ujutro i prijepodne očekuje se pretežno sunčano vrijeme. Od sredine dana porast naoblake, ponajprije na zapadu mjestimice kiša, pljuskovi i grmljavina, lokalno mogu biti i izraženiji. Najsunčanije će ostati na jugu i krajnjem istoku zemlje. Vjetar slab, uz pljuskove moguće pojačan, a na Jadranu ponegdje umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 27 i 32 °C, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ)

U Zagrebu, prijepodne će biti pretežno sunčano. Zatim porast naoblake uz mjestimice pljuskove s grmljavinom koji mogu biti izraženiji. Vjetar slab, prolazno uz pljuskove moguće pojačan. Najviša dnevna temperatura od 29 do 31, na vrhovima okolnih gora oko 25 °C, javlja DHMZ.

Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a, kazao je za HRT da će tijekom barem djelomice sunčane, većinom vruće, mnogima i sparne subote pljuskova biti više nego u petak, posebice u gorju te u središnjoj Hrvatskoj.

''I u subotu u istočnim područjima Hrvatske većinom sunčano, ujutro mjestimice uz rijeke s maglom. Poslijepodne i navečer ponegdje može biti pljuskova, ponajprije u zapadnoj Slavoniji te u krajevima uz Savu i Dravu. Temperatura zraka ujutro između 16 i 19 °C, a najviša dnevna od 30 do 33 °C.

U drugom dijelu subote pljuskova praćenih grmljavinom bit će i mjestimice u središnjoj Hrvatskoj. Uz to, zapuhat će ponegdje umjeren jugozapadnjak, a navečer na sjeveru sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Dnevna temperatura oko 30 °C, a jutarnje vrijednosti između 16 i 19 °C.

  • +27
Kiša u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic

U gorju uz najnižu temperaturu od 13 do 16 °C ujutro može biti magle. Danju pak porast naoblake te mjestimice kiša i grmljavina, posebice u Gorskom kotaru.

Na sjevernom Jadranu sunčanije, iako su u unutrašnjosti Istre te na širem riječkom području mogući pljuskovi. Vjetar na moru slab do umjeren jugozapadni i južni uz najvišu temperaturu oko 30 °C.

  • +2
Prognoza po regijama Izvor: Screenshot / Autor: DHMZ

Na srednjem Jadranu podjednake dnevne vrijednosti temperature zraka kao na sjevernom dijelu. Pritom će prevladavati sunčano. Podjednako u unutrašnjosti Dalmacije, ali uz malu i umjerenu vjerojatnost za poneki pljusak. Sredinom dana i popodne puhat će jugozapadnjak.

HAK: Magla smanjuje vidljivost

Hrvatski autoklub navodi da je jutros povećana gustoća prometa između naplate Lučko i čvora Bosiljevo II u smjeru Dubrovnika. Zbog prometne nesreće na autocesti Rijeka-Zagreb, u zoni radova na vijaduktu Hreljin između čvorova Vrata i Oštrovica u smjeru Rijeke, vozi se jednim trakom uz ograničenje brzine. Zbog prometne nesreće na Jadranskoj magistrali između Marine i Trogira u mjestu Poljica vozi se jednim trakom, uz regulaciju prometne policije.

Pojačan promet je na gradskim cestama, zagrebačkoj i riječkoj obilaznici, autocestama A1, A6, A7, Istarskom ipsilonu u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija, kod tunela Učka i čvora Matulji, na Ličkoj i Jadranskoj magistrali, otoku Krku i Krčkom mostu, na prilazima turističkim središtima, trajektnim lukama i pristaništima te na pojedinim graničnim prijelazima.

Jugozapadnog vjetra bit će i na krajnjem jugu Hrvatske, uz mirno i malo valovito more. Uz sunčano vrijeme najviša dnevna temperatura zraka bit će između 30 i 33 °C., naveo je Mikec.

Do kraja tjedna

U nedjelju u većini krajeva malo niža temperatura zraka, uz više oblaka te mjestimičnu kišu i grmljavinu, poglavito na sjevernom Jadranu i lokalne nevere. Promjenjivo s pljuskovima i u podjednako topli ponedjeljak, a u utorak i srijedu opet sunčanije i stabilnije. Nakon sredine novog tjedna ponovno rastu izgledi za promjenjivo vrijeme s kišom, na Jadranu i jugo, te padom najviše dnevne temperature zraka.

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike će u cijeloj zemlji biti razmjerno povoljne. U središnjoj i gorskoj Hrvatskoj, Lici i Gorskom kotaru te u Istri su moguće povremene nestabilnosti zbog čega se najosjetljiviji meteoropati mogu žaliti na umor i manjak energije. Uz Jadran će to biti manje izraženo.

  • +15
Gužve na makarskim plažama Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic