OBRAČUN ZA VIKEND

Pobuna u SDP-u: Dio vrha stranke ne želi Grbina za premijera, ovo su odnosi snaga

08.09.2023 u 09:45

Bionic
Reading

Treba li Peđa Grbin biti stranački kandidat za premijera tema je o kojoj bi, nakon Predsjedništva stranke, mogao raspravljati i Glavni odbor SDP-a koji se sastaje sutra, piše u petak Večernji list

Jedan član tog najvišeg stranačkog tijela Tihomir Jaić službeno je zatražio nadopunu dnevnog reda sjednice. Traži da članovi Glavnog odbora raspravljaju i glasaju o načinu na koji bi stranka trebala već za iduće parlamentarne izbore birati svog kandidata za premijera.

Jaić time direktno staje protiv Peđe Grbina koji je u utorak pred kamerama kazao kako se vidi kao budući premijer, što je, uostalom, kazao i članovima vodstva stranke na zadnjoj sjednici Predsjedništva na kojoj se raspravljalo o opciji da ga se zamijeni nekim drugim s obzirom na slab osobni rejting i rejting stranke.

Iako je malo vjerojatno da će se u subotu na sjednici Glavnog odbora Jaićev prijedlog uvrstiti na dnevni red, jer bi to značilo da je Grbin izgubio većinu u tom tijelu, činjenica je da time problemi za stranku i njezina šefa neće završiti.

Nezadovoljstvo unutar SDP-a je veliko i mnogi članovi stranke smatraju da stranačko vodstvo staje iza Grbina iz oportunizma i zato da bi dobili prolazna mjesta na listama za Sabor. Izvori iz stranke kažu da Jaić nije usamljen u svom zahtjevu i kako neće tek tako odustati od traženja da Glavni odbor bira kandidata za premijera.

  • +6
Peđa Grbin i SDP u Jastrebarskom dijelili promotivne materijale za besplatne vrtiće Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

I ne prođe li u subotu taj njegov prijedlog, navodno će krenuti i s prikupljanjem potpisa među članovima Glavnog odbora kako bi se na prvoj idućoj sjednici tog tijela taj zahtjev ipak uvrstio u dnevni red i raspravio. Isto tako, čuje se da će već na idućoj sjednici Glavnog odbora u subotu dio članova svakako otvoriti pitanje situacije u stranci i slabe pozicije stranke i Peđe Grbina, piše novinarka Večernjeg lista Petra Maretić Žonja.