PRESUDA U BRAZILU

Vrhovni sud ukinuo vremenske ograničenja za istospolne i biseksualne darivatelje krvi

11.05.2020 u 21:20

Bionic
Reading

Brazilski Vrhovni sud ukinuo je krajem prošlog tjedna odredbu s posebnim vremenskim ograničenjem koje se odnosilo na muške darivatelje krvi homoseksualne i biseksualne orijentacije

Kako bi dali krv, brazilski homoseksualci i biseksualci dosad su morali čekati 12 mjeseci od njihovog posljednjeg spolnog odnosa s muškarcem.

Vrhovni sud Brazila je slučaj vremenskog ograničenja za darivatelje krvi homoseksualne i biseksualne orijentacije razmatrao četiri godine, a za njegovo ukidanje glasalo je sedam od 11 sudaca suda. Prema odluci najvišeg brazilskog suda razdoblje čekanja se u potpunosti ukida.

Strane agencije navode da odluka suda predstavlja pobjedu u borbi za ljudska prava pripadnika LGBT+ zajednice u Brazilu, a do sudskog epiloga je došlo nakon što je nekoliko zemalja ponovno počelo razmatrati ograničenja za homoseksualce i biseksualce kad je riječ o darivanju krvi. Ta ograničenja su, naime, uvedena tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća zbog pojave AIDS-a.

Predsjednik Vrhovnog suda Brazila Edson Fachin izjavio je da takve odredbe vrijeđaju osnovno ljudsko dostojanstvo homoseksualaca i biseksualaca te je to ograničenje proglasio neustavnim.

'Umjesto da država omogućuje tim ljudima da promoviraju dobrovoljno darivanje krvi, ona im je nepotrebno ograničila solidarnost na temelju predrasuda i diskriminacije', izjavio je nakon dnošenja odluke Fachin.

Sudac istog suda koji je glasao protiv odluke, Alexandre de Moraes, kazao je da vrijeme čekanja nije diskriminirajuće, već se temelji na znanstvenim studijama.

Brazilska političarka Samia Bomfim objavila je nakon odluke na društvenim mrežama da je riječ o povijesnoj pobjedi LGBT populacije. 'Mjera koristi svima koji trebaju donacije jer su zalihe krvi uvijek nedovoljne', zapisala je Bomfim na svojem  Twitter profilu.