Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije

Vrhovni sud potvrdio nezakonitost otkazivanja Kolektivnog ugovora u Zračnoj luci Rijeka

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 02.08.2019 12:40
  • Objavljeno 02.08.2019 u 12:40
Sindikat Iste, Kvarnera i Dalmacije

Sindikat Iste, Kvarnera i Dalmacije

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) u petak su rekli da je Vrhovni sud potvrdio odluku riječkog Županijskog suda u Rijeci po kojoj je Kolektivni ugovor u Zračnoj luci Rijeka otkazan jednostrano i nezakonito, bez valjanog razloga, pa je poslodavcu naloženo da radnicima isplati razlike u plaći po tom ugovoru koji se nije primjenjivao

Predsjednica SIKD-a Marina Cvitić napomenula je na konferenciji za novinare da je Kolektivni ugovor između ovog sindikata i Zračne luke Rijeka iz 2006. godine dopunjavan i mijenjan u više navrata sve do 2015. godine, da bi ga početkom svibnja 2018. godine, ustvrdila je, poslodavac nezakonito prestao primjenjivati.

Navela je da Zračna luka od svibnja 2018. primjenjuje Pravilnik o radu za obračun plaća, po kojemu su prava radnika znatno manja u odnosu na Kolektivni ugovor, a posebno su oštećeni stariji radnici kojima je ukinut dodatak za minuli rad.

'Te razlike će trebati nadoknaditi radnicima, jer se po zakonu na radnike primjenjuje povoljniji propis', poručila je i ocijenila da bi vlasnici trebali tražiti da Uprava i Nadzorni odbor Zračne luke svojom imovinom podmire ovu štetu.

Cvitić je prozvala direktora Zračne luke Tomislava Palalića da provodi mobbing nad radnicima, članovima sindikata i predstavnicima u Radničkom vijeću, 'ali je očito politički podoban jer ga se ne smjenjuje'. Uvjerena je da je on bio upoznat s ovom odlukom Vrhovnog suda i prije no što je stigla do Županijskog suda u Rijeci 12. srpnja jer je, tvrdi, 2. srpnja od svih radnika tražio da se pismeno izjasne da su do lipnja ostvarili sva svoja prava po Ugovoru o radu.

'Mnogi radnici su to potpisali u strahu, riječ je o iznuđenoj izjavi i tražit ćemo od inspekcijskih tijela da je ponište i protiv direktora pokrenu postupak', istaknula je. Najavila je da će sindikat, ako Uprava Zračne luke ne provede sama obračun razlika plaća i isplati ih radnicima po Kolektivnom ugovoru, pozvati članove sindikata da svoja prava ostvare sudskim putem.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!