DUNAV KOD VUKOVARA USPORIO

Vrh vodnog vala očekuje se tijekom popodneva

  • Autor: Nenad Marić
  • Zadnja izmjena 12.06.2010 17:47
  • Objavljeno 12.06.2010 u 14:29
osijek_vodostaj-120610

osijek_vodostaj-120610

Izvor: Cropix / Autor: Dorian Horvat

Iako se tijekom subote popodne na Dunavu kod Vukovara očekuje vrhunac vodnog vala koji je već prošao Batinu i ušće Drave u Dunav, velika je rijeka ipak usporila svoj rast i oko podneva dosegnula 675 centimetara, što je na granici proglašenja izvanrednog stanja

Ipak, odgovorni u Hrvatskim vodama odlučili su ne proglasiti izvanredno stanje, koje nastupa na koti +680, jer su procijenili da bi Dunav mogao dosegnuti sedam metara i nakon toga početi opadati. 'Nemamo namjeru proglasiti izvanredno stanje u Vukovaru, iako se to proglašava na vrijednosti vodostaja od 680 centimetara. Situacija je stabilna i za tih 10-20 centimetara ne želimo dodatno dizati snage, povećavati troškove i budnost ljudi kada za to nema potrebe', pojasnio je Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda Osijek.

Postalo je očito da Dunav neće dosegnuti drugi rekordni vodostaj, onaj od prije četiri godine kada je izmjereno 720 centimetara, a već u nedjelju vodni val doći će do Iloka i potom napustiti Hrvatsku. Na obrani od poplava od Batine do Iloka proteklih je dana angažirano 300 zaposlenika Hrvatskih voda, a u pričuvi je čekala i Hrvatska vojska. U nasipe je ugrađeno 155.000 vreća s pijeskom, izgrađeno je 2,5 kilometra što zečjih što dodatnih nasipa te 550 metara tzv. box-barijera.

'Sve ovo je još jedno vrijedno iskustvo i vježba koja je pokazala našu spremnost. Znat ćemo i za neke buduće poplave koja iskustva možemo primjenjivati', zaključio je Đuroković.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi