PROTIV POREZNIH UTAJA

Vrh Europe dogovorio razmjenu podataka o vlasnicima računa!

10.04.2013 u 12:14

Bionic
Reading

Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska i Velika Britanija postigle su dogovor o automatiziranoj razmjeni podataka o vlasnicima bankovnih računa u sklopu borbe protiv porezne evazije, izvijestili su danas europski mediji

U zajedničkom pismu koje su jučer uputili Europskoj komisiji ministri financija pet najvećih zemalja EU-a izvijestili su da su postigli dogovor o 'pilot' projektu automatske razmjene podataka, čija je svrha suzbijanje porezne evazije, piše informativni portal EUobserver.

Incijativa je otvorena i za druge zemlje EU-a a temelji se na nedavno usvojenom američkom zakonu koji zahtijeva od američkih građana da poreznim vlastima dostave podatke o banovnim računima u inozemstvu, a inozemne banke da im dostave podatke o svojim američkim klijentima.

U Europskoj su uniji usvajanje sličnog zakona dosada kočili Austrija i Luksemburg, inzistirajući na načelu bankovne tajne u slučaju domaćih ali i inozemnih klijenata.

Pet europskih ministara financija 'poziva sve zemlje članice EU-a da bez odgode postignu dogovor' o odgovarajućem prijedlogu zakona kako bi 'Europa mogla preuzeti voeću ulogu u promociji globalnog sustava automatske razmjene podataka i lišiti skrovišta one koji nastoje izbjeći plaćanje poreza'.

Urušavanje ciparskog bankovnog sustava, čija vrijednost – kao i u slučaju onog luksemburškog – višestruko nadmašuje vrijednost BDP-a, te niz otkrića o offshore modelu regulative i oporezivanja bankovnog sustava izložili su Austriju i Luksemburg pojačanom pritisku da izmijene svoja stajališta prema pitanju bankovne tajne.

Luksemburg je već signalizirao da je 'otvoren' za raspravu o bankovnoj tajni a jučer je i austrijski kancelar Werner Fayman u razgovoru za Kleine Zeitung kazao da je njegova zemlja 'spremna razgovarati o intenzivnijoj razmjeni informacija o međunarodnim ulagačima'.


Dodao je ipak da će načelo bankovne tajne ostati na snazi za domaće klijente, napominjući da bi bilo "apsurdno" kada bi baka u Austriji morala domaćem ministru financija dostavljati podatke o svojoj štednji.

Njegova se izjava nadovezala na izjavu glasnogovornika povjerenika EU-a za poreznu politiku Algirdasa Šemete da je austrijsko odbijanje izmjena zakona o bankovnoj tajni 'neprihvatljivo'.

Šemeta je izrazio zadovoljstvo inicijativom pet najvećih članica EU-a, ističući u službenoj izjavi da bi 'mogla ubrzati' odgovarajuća nastojanja na razini EU-a.

'Transparetnost je ključna kada je u pitanju borba protiv porezne evazije a aktualno globalno okruženje ne ostavlja puno prostora onima koji joj se protive', dometnuo je.