SKUP O TUĐMANU U SPLITU

Vrdoljak, Hebrang i Ćiro žestoko po 'nenarodnoj vlasti'

08.12.2013 u 16:23

Bionic
Reading

U povodu 14. obljetnice smrti Franje Tuđmana (1922.-1999.) danas je u organizaciji splitskog HDZ-a održana tribina na kojoj su bliski suradnici prvog hrvatskog predsjednika svjedočili o svojim susretima s njim, a tu su prigodu iskoristili i za kritike na račun aktualne vlasti kojoj su zamjerili da se odnarodila te ne zastupa nacionalne interese.

U sklopu tribine u splitskom HNK prikazan je i dokumentarni film 'Dr. Franjo Tuđman - Sve za Hrvatsku', a položen je i vijenac na spomenik hrvatskoj neovisnosti i Tuđmanu, koji je u proljeće ove godine otkriven na istočnom dijelu Rive. Citirajući Tuđmanovu rečenicu iz prikazanog filma: 'Nikad u ovoj zemlji više neće biti nenarodna hrvatska vlast', Antun Vrdoljak je drhtećim glasom, gotovo plačući poručio: 'A imamo je danas'. Dodao je kako je Tuđman tom porukom očito pogriješio, ali i ustvrdio da za to nije on kriv, nego 'svi mi koji smo pogriješili zato što smo gledali kroz prste' na zbivanja poslije njegove smrti.

Vrdoljak je potvrdio kako priprema film o Domovinskom ratu koji će biti posvećen doprinosu dragovoljaca i hrvatskih sportaša u stvaranju hrvatske države. Posebice je spomenuo ulogu trojice sportaša - Dražena Petrovića, Gorana Ivaniševića i Stojka Vrankovića. Bivši izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Miroslav Ćiro Blažević prisjetio se kako je Tuđman podupirao nogometnu reprezentaciju jer je znao da se sportom može afirmirati mlada Hrvatska država.

'Cijeli će svijet gledati hrvatsku nogometnu reprezentaciju na otvaranju Svjetskog prvenstva 2014. godine kada ćemo igrati protiv domaće reprezentacije Brazila, a to je golema afirmacija naše države. Tuđman je govorio da se upravo kroz takve manifestacije trebamo afirmirati', poručio je. Blažević je istaknuo kako se osobno ne može oteti dojmu da 'ovi koji sada vode Hrvatsku - ne vole je'. 'Vrijeme je za reakciju, jer ako ne reagiramo srušit će sve što je mladost stvorila', rekao je.

Ratni ministar zdravstva Andrija Hebrang odbacio je zamjerke da je Franjo Tuđman imao 'negativnu ulogu' u padu Vukovara, istaknuvši kako takve laži produciraju 'jugonostalgičari, komunisti i Udbaši jer se ne mogu pomiriti sa gubitkom privilegija'. Naglasio je kako je Tuđman imao želju i vjerovao u pomirenje ljevice i desnice. 'Nije ih htio lustrirati, sada oni (ljevica) lustriraju njega', kazao je Hebrang, dodavši da su nakon Tuđmana ljevica i Udba preuzeli sve resore u državi i kontrolu nad medijima.

'Konačna pobjeda Tuđmana bit će onda kada pobjedimo Udbu i ekstremnu ljevicu', rekao je. Zamjerio je predsjedniku države Ivi Josipoviću da si utire put za drugi predsjednički mandat 'jednim jedinim principom - ni na jedno pitanje nema konkretan odgovor jer će se uprotivnom nekomu zamjeriti'. Izaslanica predsjednika HDZ-a na splitskoj trbini, potpredsjednica stranke Dubravka Šuica predložila je da se zagrebačkoj zračnoj luci da ime po prvom hrvatskom predsjedniku.

Predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić je za Tuđmana rekao da je bio vizionar te da 'nema drugog puta nego vratiti se njegovoj politici'. Trbina je nosila naslov 'Dr. Franjo Tuđman - Što da vam još obećam' kojim se podsjeća na poznati masovni miting na splitskoj Rivi na koji je došao Vlakom slobode te upitao 'Što još da vam obećam' a nazočni su odgovorili poklikom 'Vukovar, Vukovar'.