GRAĐANI MERTOJAKA I ŽNJANA

Vratite nam potok Radoševac

24.06.2012 u 12:43

Bionic
Reading

Danas u podne u parku na splitskom predjelu Mertojak održan je prosvjed stotinjak građana, prilikom kojeg se potpisivala i peticija zbog presušivanja lokalnog potoka Radoševac

Vijeće Gradskog kotara Mertojak je javnosti poslalo i priopćenje u kojem traži rekacije nadležnih, prije svih javne institucije Hrvatske vode i splitske tvrtke Vodovod i kanalizacija zbog isušivanja potoka Radoševca na Mertojaku. Prvi čovjek kotara Kristijan Mihaljević naglašava da navedeni potok do ove godine nikada nije presušio.

Nestanak vode iz korita potoka koje je posebno izgrađeno kada se gradio novi dio grada prije tri, četiri desetljeća građani Žnjana i Mertojaka vezuju uz dva obližnja gradilišta na Žnjanu. Projekt parka i korita potoka bio je i višekratno nagrađivan. Prilikom početka gradnje navedenih dvaju poslovno-stambenih objekata na Žnjanu, nestala je voda iz potoka, nije poznato gdje je preusmjerena i što se zapravo dogodilo.

Već više puta proteklih mjeseci su reagirali brojni građani koji svakodnevno borave u parku uz korito potoka. Potok je preušio i već su vidljive štete za okoliš i životinjski svijet, primjerice, nestale su ptice iz parka. No do sada nitko od nadležnih još nije reagirao, pa brojni okupljeni građani sada već ultimativno traže reakciju javnih službi i institucija. Naglasak je na tome da se očigledno pogoduje građevinskim tvrtkama i krupnom kapitalu. Povodom ekološke katastrofe u parku, Gradski kotar Mertojak poziva građane da potpišu peticiju koja će biti proslijeđena Gradskoj vlasti u Splitu.

Posebni problem je što se do sada nije reagiralo u stručnom smislu i još se nije na terenu pokušalo ustvrditi što je uzrok nestanka potoka. Na susjednom kvartu Trstenik, primjerice, sličan potok nije presušio. Građani su najviše zabrinuti stanjem suhog korita jer se u tom parku igraju djeca i takvo korito predstavlja opasnost za njih. I na kraju, za ljetnih vrućina, park je do prošle godine odisao ugodnom svježinom, što sada nikako nije slučaj.