vremenska prognoza

Vraćaju se minusi, a evo detaljne prognoze za blagdane

24.12.2018 u 07:04

Bionic
Reading

Na Badnjak će gotovo posvuda u Hrvatskoj biti povremene kiše, na Jadranu i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, a poslijepodne i navečer u višem je gorju moguća i poneka pahulja snijega. Do ponoći će oborine gotovo posvuda prestati, a u većini će se krajeva i barem djelomice razvedriti, prognoza je DHMZ-a

Nakon jutarnjeg juga i jugozapadnjaka zapuhat će bura, često jaka, ponegdje i olujna, ne samo na udare. Štoviše, tijekom Badnje noći mogući su i orkanski udari bure, osobito podno Velebita. I u unutrašnjosti će biti umjerenog, gdjegod i jakog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, a osim njega, onima koji će ići na polnoćku ili obavljati neke druge aktivnosti na otvorenome kasno navečer i u noći na Božić mogao bi zasmetati i znatniji pad temperature, stoji u prognozi DHMZ-s koju prenosi HRT.

Temperatura zraka u unutrašnjosti će biti i oko 0 °C, mjestimice i niža, a izraženiji osjećaj hladnoće bit će i na Jadranu.

Na Božić i u nastavku tjedna većinom suho, ali hladnije nego prošlih dana, na kopnu ponovno uz jutarnje 'minuse'. Slabe mjestimične oborine moguće su uglavnom tijekom Božića u istočnim krajevima, te ponovno za vikend.

Ponedjeljak - povremena kiša, navečer hladnije, uz jačanje bure

U Slavoniji, Baranji i Srijemu u prvome dijelu ponedjeljka oblačno, povremeno uz kišu. Poslijepodne sa zapada barem djelomično razvedravanje i pad temperature, uz okretanje vjetra od jugozapadnog i zapadnog na sjeverozapadni i sjeverni. Najviša dnevna temperatura u središnjoj Hrvatskoj oko 10 °C, ali prema kraju dana osjetno niža, uz razvedravanje i sjeverni i sjeveroistočni vjetar. U prvome dijelu dana bit će jugozapadnjaka, a prolazno i mjestimične kiše. Kiša će prijepodne padati i u gorju te ponegdje u Hrvatskom primorju, a u Istri je vjerojatnost za nju mnogo manja. Puhat će jugozapadnjak u Gorskome kotaru, na udare jak pa i olujan, a na moru jugo. Poslijepodne kiše još može biti u Lici, a vjetar će od sredine dana okrenuti na sjeveroistočni, na moru na buru koja će jačati na jaku i olujnu s mogućim orkanskim udarima u Badnjoj noći.

  • +2
Vremenska prognoza Izvor: DHMZ / Autor: DHMZ

U Dalmaciji na kišu treba računati kasno poslijepodne i navečer, no mjestimice je može biti i ranije. I tu će jugo u drugome dijelu dana okrenuti na buru i sjeverac, koji će biti jaki s olujnim udarima - poglavito tijekom večeri i noći. Najviša temperatura oko 15 °C, u unutrašnjosti malo niža.

Podjednako i na jugu Hrvatske - uz dosta oblaka malo je kiše moguće već prijepodne i sredinom dana, a osobito nakon zalaska sunca.

Jugo će u prvome dijelu dana biti umjereno, mjestimice i jako, a bura će u večernjim satima imati i olujnih udara.

More pritom umjereno valovito i valovito, moguće i jače valovito ponegdje.

  • +24
Advent u Zagrebu Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Od Božića - hladnije, većinom suho

Na Božić te u dane nakon njega uunutrašnjosti će biti hladnije, uz jutarnju temperatu uglavnom nižu od 0 °C. A dnevnu većinom oko 5 °C. Ponegdje će biti magle, osobito u četvrtak i petak. Slabe su oborine moguće uglavnom samo na istoku u utorak. Na Jadranu će na Božić još biti relativno vjetrovito, a bura i sjeverac oslabjet će na blagdan Svetog Stjepana. Idući će dani proteći uz obilje sunca, tek u četvrtak i petak uz povećanu vjerojatnost za nisku naoblaku i maglu na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana. Kao i na kopnu, bit će hladnije nego prošlih dana, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.