policija u akciji

Vozite brzo? Radari će vas loviti po cijeloj Hrvatskoj, doznajte i kad

04.10.2017 u 13:00

Bionic
Reading

Policija će za dva tjedna u Hrvatskoj na velikom broju lokacija, u naseljenim mjestima, izvan naselja i na autocestama provoditi 24-satni nadzor brzine koja je najčešći uzročnik prometnih nesreća, često onih s najtežim posljedicama, objavio je MUP na svojim internetskim stranicama

Kontinuirani nadzor brzine kretanja vozila policija će provoditi od 18. listopada u šest stati do 19. listopada u šest sati na području svih policijskih uprava.

Policija navodi da tu akciju unaprijed najavljuje jer njom, osim represivno želi djelovati i preventivno. Provođenju nadzora mogu prisustvovati građani i predstavnici medija, ali se moraju javiti nadležnoj policijskoj upravi. Akcija će biti provedena na velikom broju lokacija, u naseljenim mjestima, izvan naselja i na autocestama.

Svaka policijska uprava pozvat će građane da predlože lokacije za nadzor brzine te odaberu one najpogodnije. U nadzoru brzine koristit će se svi raspoloživi uređaji, a u provedbu će biti uključen maksimalno mogući broj policijskih službenika. Kako bi se pokrio što veći teritorij, lokacije nadzora mijenjat će se svaka dva do tri sata, najavio je MUP.

MUP navodi da su suradnja s medijima, objavljivanje i praćenje tijeka akcije ključni za podizanje svijesti građana o njihovom doprinosu povećanju sigurnosti cestovnog prometa, odnosno smanjenju stradavanja u prometnim nesrećama zbog nepropisne i neprilagođene brzine.

Brzina je najčešći uzročnik prometnih nesreća, često onih s najtežim posljedicama. Po policijskim podacima, u osam mjeseci 2017., od ukupno 216 poginulih osoba u prometnim nesrećama njih 81, odnosno 37,5 posto poginulo je zbog nepropisne i neprilagođene brzine.

Nadzor brzine policija će provoditi po uzoru na akciju mreže prometnih policija država Europe (TISPOL) koja se provodi u svim državama istovremeno, ali ovaj put samo u Hrvatskoj.